V Náhorním Karabachu se dál bojuje mezi Ázerbájdžánci a Armény

Sedm mrtvých si údajně vyžádal útok ázerbájdžánského bezpilotního letadla na autobus s arménskými civilisty v Náhorním Karabachu. V autobusu prý jeli starostové několika karabašských vesnic. Oznámilo to vedení tamní neuznané republiky. Boje mezi Ázerbájdžánci a Armény pokračovaly i na dalších místech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní město Náhorního Karabachu Stěpanakert

Hlavní město Náhorního Karabachu Stěpanakert | Zdroj: Reuters

Arménské ministerstvo obrany uvedlo, že Ázerbájdžán přišel celkem o 29 tanků, dva vrtulníky, tři obrněná vozidla, šest dronů a jeden raketový komplex GRAD.

V bojích podle Jerevanu zahynulo 300 ázerbájdžánských vojáků. Tato čísla ale Baku popírá.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov znovu vyzval obě strany, aby okamžitě obnovily příměří a nevytvářely komplikace pro mírové řešení.

Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let, výsledkem konfliktu bylo asi 30 000 mrtvých, statisíce lidí uprchly. Jednání od uzavření příměří v roce 1994 až dosud k vyřešení sporu nevedla. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.

Náhorní Karabach | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme