V Německu přibývá útoků s rasistickým podtextem, jednou z příčin jsou uprchlíci

V Německu výrazně přibylo násilných útoků s rasistickým podtextem. Od ledna do poloviny září jich policie zaznamenala 507. To je skoro dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku. Vysoký je i celkový počet politicky motivovaných trestných činů namířených proti žadatelům o azyl a uprchlíkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Turecku

Syrští uprchlíci v Turecku | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, European Commission DG ECHO

Letos už jich bylo přes osmnáct set, vyplývá z odpovědi německého ministerstva vnitra na dotaz poslanců za Zelené.

Tamní policie zaznamenala také 78 žhářských útoků ze strany pravicových extremistů. Ministerstvo vnitra navíc uvádí, že na pozadí uprchlické debaty stoupá "rétorika odporu".

O rostoucí aktivitě pravicových extremistů informovala v létě i výroční zpráva o činnosti civilní kontrarozvědky za rok 2015. Počet pravicových extremistů podle ní za loňský rok stoupl z 21 tisíc na 22 600.

Polovina z těchto extremistů je podle německých úřadů připravena použít násilí, což proti roku 2014 představuje nárůst o 1 300 osob. Jednou z příčin je podle civilní kontrarozvědky odpor k uprchlíkům. Těch loni do Německa přišlo kolem 1,1 milionu.

ČTK, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme