V Německu se nejvíc kradou auta u českých a polských hranic

Není to až tak dávno, kdy si Němci na cestu do Česka nebo Polska místo svého auta raději brali vůz z půjčovny. O to své totiž nechtěli přijít. Od té doby se mnohé změnilo, na krádeže aut si ale Němci stěžují pořád – i ve své vlastní zemi. Z aktuální studie je možné vyčíst, kde v Německu auta mizí nejčastěji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panorama Drážďany, Německo

panorama Drážďany, Německo | Foto: Filip Jandourek

Auta nejvíce mizí u hranic s Polskem a také Českem. Vedou města jako Zhořelec, Drážďany, Lipsko, Berlín a absolutní vítězem je Frankfurt nad Odrou, který leží přímo u polských hranic. Tam loni zmizelo téměř 300 aut. To je o 750 procent více, než je německý průměr.

Mezi patnáctkou nejvíce kradených značek není škodovka. Zloději jdou nejvíce po BMW X5 nebo X6 a Lexus RX350. Tedy velkých vozech typu SUV.

V Německu kradou auta organizované bandy z Německa, ale i z dalších zemí. To řekl Českému rozhlasu zmocněnec policejního prezídia pro německo-polské vztahy Peter Salender.

„Polsko je tranzitní země. Mezinárodní bandy kradou auta také v Belgii, Holandsku nebo Francii a odvážejí je přes Polsko dál na východ. Zmiňuje se přitom Polsko a to vede jen k posilování předsudků, které bychom chtěli odbourat,“ uvedl.

Mezi zloději jsou také občané České republiky i Polska, ostatně řada z nich sedí ve vězení ve Zhořelci.

Pavel Polák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme