V Německu začíná proces s předákem islamistické scény, podle žaloby podporuje teroristy v zahraničí

V Düsseldorfu začíná soud s nejznámějším představitelem německé islamistické scény. 35letý salafistický kazatel Sven Lau čelí obvinění, že v Sýrii podporoval skupiny džihádistů. Údajně také z Německa organizoval vysílání nových bojovníků do Sýrie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Sven Lau, původním zaměstnáním hasič, konvertoval k islámu přibližně ve 20 letech, později se přihlásil k salafismu, pro který agitoval v mešitách i na internetu.

Pozornost v Německu vzbudil zejména provokativní akcí ve Wuppertalu v roce 2014, kde s ostatními chodil po městě ve vestách s nápisem šaría policie.

Prokuratura chce před soudem dokázat, že Sven Lau přímo podporuje teroristy v zahraničí. Opírá se přitom o svědectví jednoho ze zatčených německých bojovníků, který se vrátil te Sýrie.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme