V nizozemském Rotterdamu slavnostně odhalili památník T. G. Masaryka

Památník Tomáše Garrigua Masaryka i celého Československa dnes slavnostně odkryli v nizozemském Rotterdamu. Masaryk se tam v roce 1914 sešel s britským historikem a publicistou Robertem Setonem-Watsonem, kterému předal svůj politický program. Tak se myšlenka na samostatný stát dostala až k nejvyšším britským kruhům, které do té doby nevěděly o Čechoslovácích prakticky vůbec nic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník T. G. Masaryka v nizozemském Rotterdamu

Památník T. G. Masaryka v nizozemském Rotterdamu | Foto: Ondřej Houska

Památník má podobu sloupu s podobiznou Tomáše Garrigua Masaryka uprostřed a s mapou meziválečného Československa na svém vrcholu.

Paní Mirjam neskrývá nadšení z toho, jak památník vypadá. Je jednou z mnoha Nizozemců, kteří na něj finančně přispěli.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rotterdamu slavnostně odhalili pomník T. G. Masaryka, zakladatele Československa

Česká velvyslankyně v Nizozemsku Jana Reinischová vyjmenovává, kterých českých osobností si místní obyvatelé nejvíce váží.

„Je to například Komenský, možná, že slovo Comenius tady slyším daleko častěji, než v České republice. A myslím si, že Tomáš Garrigue Masaryk se svým učením je velmi inspirativní pro evropské státy a Holanďany zvlášť,“ popisuje.

Masarykův památník nepřilákal jen Nizozemce, přijeli se podívat i Češi žijící v Nizozemském království.

„Máme tady další místo, kam se Češi můžou podívat, když přijedou do Holandska a možná, že si pak taky vzpomenou na to, kdo republiku založil, a co to bylo za osobnost,“ myslí si paní Jana.

Masaryk byl významnou osobností známou po celé Evropě, není proto překvapivé, že do Rotterdamu přijeli i lidé jako pan Markus Bock, který bydlí víc než 250 kilometrů odsud, nedaleko Dortmundu.

„Jsem napůl Čech a napůl Němec a vážím si Masarykovy osobnosti. Vím, že tady v Rotterdamu začal s ideou na vznik nového československého státu,“ vypráví.

Na slavnosti zazpíval Jaroslav Hutka, který v Rotterdamu prožil emigraci před rokem 1989.

Ondřej Houska, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme