V noci pokračovaly nepokoje v severoirském Belfastu

Severní Irsko zažívá nejhorší nepokoje za posledních dvanáct měsíců. Začaly před tradičním pochodem oranžistů, kterým si protestanti připomínají vítězství krále Viléma Oranžského nad katolíkem Jakubem. Pochody katolickými čtvrtěmi měst si ale katolíci líbit nenechali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nepokoje - ilustrační foto

nepokoje - ilustrační foto | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Při nepokojích v severním Belfastu házeli republikánští výrostci na policii zápalné láhve, cihly a kameny. V noci na dnešek nebylo hlášeno žádné zranění, ale v předchozích dvou dnech podle informace BBC bylo zraněno víc než osmdesát policistů.

Severoirský premiér Peter Robinson a vicepremiér Martin McGuinness útoky odsoudili jako dílo vandalů a chuligánů. Podle zpravodaje BBC v Irsku nepokoje přivedly politiky všech stran dohromady, ale problém je v tom, že nikdo je neposlouchá.

K násilnostem dochází v době vyvrcholení tradičních pochodů protestantského řádu oranžistů. Ti minulý týden odmítli kompromisní návrhy, podle kterých by se pochody konaly na základě dohod mezi místními komunitami.

Milan Kocourek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme