V Paříži se našlo další auto atentátníků. Tři z útočníků byli Francouzi

Mezi sedmi atentátníky, kteří přišli o život při teroristických útocích v Paříži, byli tři Francouzi. Dva z nich žili v Bruselu. Zatčeno zatím bylo 14 lidí. Francouzští vyšetřovatelé objevili na pařížském předměstí Montreuil černý automobil značky Seat, který teroristé použili k útokům. Uvnitř našli tři zbraně - samopaly typu kalašnikov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černý Seat, který objevili vyšetřovatelé na pařížském předměstí Montreuil

Černý Seat, který objevili vyšetřovatelé na pařížském předměstí Montreuil | Zdroj: ČTK

Policie se snaží získat z auta co nejvíce informací - na místě odebrali vzorky DNA, které mohou pomoci dalšímu pátrání. Potvrzuje se jedna z teorií, že se jedno ze tří komand zachránilo a je na útěku.

Po autě pátrala policie 36 hodin. Jde o černý Seat Leon, v němž zřejmě byla skupina, která v pátek střílela do hostů v kavárnách a restauracích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Belgickou stopu ve vyšetřování teroristických útoků v Paříži sleduje Pavel Novák ze zahraniční redakce

Není vyloučeno, že jde o tři muže zatčené v sobotu večer v Belgii. Policie je náhodou kontrolovala u hranice v době, kdy ještě nebyli hledaní. Pak je předvolala k výslechu policie v Bruselu.

Dnes belgická prokuratura oznámila, že dva z pachatelů pařížských útoků pocházeli z Bruselu. Konkrétně ze čtvrti Molenbeek- Sinj-Jean, kde už včera policie provedla razii a zatkla pět lidí.

Při razii v sobotu večer zatkla bruselská policie pět osob | Foto: ČTK/AP

Na stopu do této čtvrti policisty přivedlo auto, které si teroristé vypůjčili a nechali je pak v Paříži. Podle belgické TV RTBF mělo mít belgické poznávací značky. V Molenbeeku policie hledala bratra muže, který si auto půjčil.

Do této čtvrti šla policie celkem najisto, je známá jako takzvaná líheň teroristů. Žije v ní velká skupina muslimských přistěhovalců; ze 100 tisíc obyvatel městské části tvoří čtvrtinu cizinci.

Nějakou spojitost s Molenbeekem měli pachatelé několika předchozích atentátů, například na Židovské muzeum v Bruselu v květnu 2014 nebo na vlaky v Madridu v roce 2004.

Muž zapaluje svíčku u kavárny, kde atentátníci stříleli | Foto: Reuters

Vyšetřovatelé pařížských útoků zatkli ve Francii a v Belgii 14 lidí, kteří mohli být na teroristy napojení. Jediným identifikovaným útočníkem je zatím 29letý Francouz Omar Ismail Mostefai. Jeho totožnost se podařilo získat díky prstu, který se našel na místě masakru v koncertní síni Bataclan.

Francouzská policie identifikovala dva atentátníky, některým se zřejmě podařilo utéct

Číst článek

Francouzští policisté zatkli sedm osob, které mohly být na Ismaila napojeny. Pět lidí pak zatkli v bruselské čtvrti Molenbeek-Saint-Jean.

Za pařížskými útoky stály podle Francie tři organizované týmy teroristů. Útoky si dosud vyžádaly 129 obětí. Odehrály se naráz na několika místech Paříže během pátečního večera, kdy se venku bavily desetitisíce lidí. Nejvíce mrtvých zůstalo v koncertním sále Bataclan, kde hrála pro 1500 diváků ve vyprodaném sále americká kapela.

Francii pomohou při vyšetřování zahraniční tajné služby. Na cestě ze Spojených států už jsou agenti FBI, kteří pomohou zejména v oblasti odposlechů telefonů a internetové komunikace - k identifikaci případných spolupachatelů nebo kompliců atentátníků, kteří v Paříži útočili.

Turisté se v Paříži přestávají bát, ulice se pomalu zaplňují

Číst článek

Předměstí Montreuil se nachází na pomezí vnitřní a vnější Paříže. „Začínají tam horší čtvrtě, kde situace není úplně ideální,“ popisuje místo zpravodaj Jan Šmíd.

Pavel Novák, Jan Šmíd, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme