V Paříži se znovu otevřel bar A La Bonne Bière, jeden z terčů listopadových útoků

Pařížský bar A La Bonne Bière, který byl mezi šesti restauračními provozy napadenými 13. listopadu džihádisty, se dnes jako první z těchto podniků opět otevřel veřejnosti. A lidé přišli v hojném počtu – byť na tom měli značný podíl novináři a turisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po necelém měsíci mohli lidé opět usednout v baru A La Bonne Biere v Paříži. Podnik byl jedním z terčů listopadových útoků džihádistů

Po necelém měsíci mohli lidé opět usednout v baru A La Bonne Biere v Paříži. Podnik byl jedním z terčů listopadových útoků džihádistů | Zdroj: Reuters

V baru, který se nachází u náměstí Republiky na východě metropole, teroristé v listopadu zastřelili pět lidí.

„Chceme jim ukázat, že jsme silnější než oni. Chceme proto obnovit provoz a znovu oživit tuto čtvrť. Provedli jsme nějaké úpravy, přemalovali zdi, smazali stopy po tom zlém snu. La Bonne Biere je místem lidských setkání a sdílení,“ citovala AFP vedoucí baru Audrey Bilyovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Znovuotevření baru A La Bonne Bière v Paříži, kde před třemi týdny zabíjeli džihádisté, přiblížil zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Květiny, svíčky a vzkazy k uctění památky obětí, které se za poslední týdny nahromadily na terase baru poničeného střelbou z automatických pušek, nahradily opět židle a stolky.

„V tuto chvíli je tady úplně plno,“ přiblížil odpoledne zpravodaj ČRo Jan Šmíd, který znovuotevřený bar popsal jako „velmi hezké, příjemné místo“.

Právě to, že otevření baru věnovala pozornost francouzská i zahraniční média, se zjevně odrazilo i na složení klientely, která dnes přišla.

„Já jsem mluvil s některými lidmi a byl pro mě docela problém najít někoho, kdo to tady zná, kdo by mi mohl vyprávět o tom, jak to tady vypadalo předtím,“ poznamenal Šmíd, podle nějž převažovali mezi návštěvníky turisté a novináři.

Ostatní restaurační zařízení, na které islamisté ve stejné části Paříže osudný pátek zaútočili střelbou a náložemi, zatím znovuotevření neplánují. Jedná se o provozy Casa Nostra, Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Belle Equipe a Comptoir Voltaire.

Nejvíc obětí – devadesát – si vyžádal útok teroristů v hudebním klubu Bataclan. Celkem bylo obětí 130.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme