V Paříži uctili památku obětí teroristických útoků. Hollande slíbil zničit IS

Francie udělá vše pro zničení armády fanatiků zodpovědných za pařížské atentáty. Prezident François Hollande to dnes slíbil na pietním aktu v pařížské Invalidovně. Památku 130 obětí teroristických útoků z 13. listopadu dnes kromě prezidenta uctili také všichni členové vlády a někteří pozůstalí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Paříži dva týdny po teroristických útocích uctili památku obětí - prezident François Hollande

V Paříži dva týdny po teroristických útocích uctili památku obětí - prezident François Hollande | Zdroj: Reuters

„Slibuji, že Francie udělá vše pro to, aby zničila armádu fanatiků, která je zodpovědná za tyto zločiny," oznámil francouzský prezident François Hollande na adresu radikálů z organizace Islámský stát, která se k teroru přihlásila.

Řekl také, že Francouzi nepřestanou poslouchat hudbu a nepřestanou chodit na stadiony. Nesmí také podle něj propadat strachu ani nenávisti.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Paříži uctili památku obětí teroristických útoků. Hollande slíbil zničit IS. Na místě ceremoniál sledoval zpravodaj Jan Šmíd

Tryzny se zúčastnilo přibližně 2500 smutečních hostů. Kromě francouzského prezidenta, členů vlády a parlamentu přišli také bývalý prezident Nicolas Sarkozy, pařížská starostka Anne Hidalgová, ale i předsedkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Vzpomínková akce na dvoře slavné Invalidovny, kde odpočívá Napoleon, měla ryze soukromý charakter. Během asi hodinové piety se četla jména všech 130 obětí a zazněla také francouzská hymna Marseillaisa.

V Paříži dva týdny po teroristických útocích uctili památku obětí - Invalidovna | Foto: Reuters

Veřejnost na ni neměla přístup a památku obětí nemohla uctít ani za branami památníku, protože pořád platí zákaz manifestací. Několik stovek lidí s francouzskými vlajkami se i tak shromáždilo pod dohledem četných policejních jednotek před Invalidovnou. Národní vlajky také dnes Francouzi vyvěsili z oken svých domů, jak je už dříve vyzval prezident Hollande.

Elysejský palác čekal s uspořádáním obřadu dva týdny především proto, aby dal pozůstalým čas na uspořádání pohřbů a vyrovnání se s prvním velkým šokem.

Některé rodiny obětí se ale odmítly ceremoniálu zúčastnit s tím, že vláda je za tuto tragédii spoluzodpovědná, protože od útoků na redakci Charlie Hebdo nedokázala zvýšit bezpečnost Francouzů.

Teroristické útoky z 13. listopadu si vyžádaly kromě 130 obětí na životech také více než 350 zraněných. Teroristé zaútočili v okolí stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis, kde přátelské fotbalové utkání s Německem sledoval také prezident Hollande, na restaurace, kavárny a na koncertní síň Bataclan, v níž zahynulo 89 lidí.

V Paříži dva týdny po teroristických útocích uctili památku obětí - prezident François Hollande | Foto: Reuters

V Paříži dva týdny po teroristických útocích uctili památku obětí | Foto: Reuters

V Paříži dva týdny po teroristických útocích uctili památku obětí - francouzské vlajky visí z oken domů | Foto: Reuters

Žena klade svíčky v barvách trikolory na pařížském náměstí Place de la République | Foto: Reuters

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme