V Petrohradě protestovalo na 500 lidí proti ničení památek náboženskými fanatiky

V ruském Petrohradě na nepovoleném shromáždění protestovalo asi pět set lidí proti množícím se útokům na památky a umělecká díla. Organizace Kozáci Petrohradu se přihlásila k odpovědnosti za zničení basreliéfu s motivem Mefistofela na fasádě jednoho z historických domů. V jeho sousedství se dokončuje stavba pravoslavného chrámu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petrohrad

Petrohrad | Foto: stock exchange, Uživatel: olga

Secesní dům s vyklánějící se hlavou Mefistofela patří k cenným památkám i turistickým atrakcím pravobřežní části Petrohradu.

„Sám dům je znamenitý v mnoha směrech, na rozdíl od současného architektonického počinu, betonového pravoslavného chrámu, na který se Mefistofeles díval. A to zřejmě vadilo některým příliš horkým zastáncům pravoslavné víry,“ poznamenal zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Petrohradu se demonstrovalo proti ničení památek fanatiky, podrobnosti doplnil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Před několika dny na secesní dům vylezl stavební dělník, spustil se ze střechy a hlavu Mefistofela kladivem rozbil. Její zbytky se pak našly v popelnici. Zničení unikátního basreliéfu obyvatele, architekty a umělce pobouřilo.

„Musíme najít vandaly a po zásluze je potrestat, beztrestnost totiž plodí další podobné činy. V Moskvě na výstavě rozbíjeli sochy, pachatelům se nic nestalo a tohle je důsledek,“ prohlásil petrohradský poslanec Alexandr Kobrinskij.

V Moskvě se nedávno aktivisté z organizace Boží vůle dvakrát pokusili zničit díla Vadima Sidura, která podle nich urážejí náboženské cítění. Aktivistům například vadilo nahé zobrazené Krista na linorytech nebo třeba motivy lesbické lásky.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme