V Polsku odhalí pomník na počest autorů internetové encyklopedie Wikipedia

V polském univerzitním městě Slubice bude ode dneška stát pomník Wikipedie. Je to vůbec první socha věnovaná internetové encyklopedii, potažmo autorům, kteří do ní přispívají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Wikipedie

Logo Wikipedie | Foto: Wikipedia

S myšlenkou postavit Wikipedii pomník přišel univerzitní profesor Krysztof Wojciechovski, který vede Collegium Polonicum ve Slubicích. V Polsku je totiž internetová encyklopedie velmi populární.

Polská mutace stránky je, co do počtu článků a hesel, 12. největší na světě. Poláci dokonce patří od vzniku Wikipedie před necelými 14 lety mezi její nejaktivnější autory.

Socha se skládá ze čtyř postav, které stojí na stozích knih a společně nad svými hlavami drží globus složený z dílků skládačky, což je logo Wikipedie.

Pomník navrhl arménský umělec Mihran Hakobyan, který na slubickém Collegium Polonicum vystudoval. Skulptura stála asi 50 tisíc zlotých, to je v přepočtu asi 330 tisíc korun, které zajistily slubické úřady.

Pomník odhalí dnes na hlavním slubickém náměstí za účasti členů nadace Wikimedia.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme