V Polsku se znovu protestovalo proti vládě. Do ulic vyšly desetitisíce lidí

Polsko prožívá další vlnu protivládních protestů. Odpůrci konzervativní strany Právo a spravedlnost svolali demonstrace do téměř čtyř desítek měst. Protestuje se také v několika evropských a světových metropolích. Mimo jiné před polskými ambasádami v Bruselu, Berlíně, Londýně a Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrace ve Varšavě

Protivládní demonstrace ve Varšavě | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Ve Varšavě se podle zpravodaje Českého rozhlasu sešla od prosince zatím největší demonstrace. Desítky tisíc lidí neodradil ani silný mráz. Dav se vypravil od úřadu vlády směrem k prezidentskému paláci.

Bezprostředním důvodem dnešních demonstrací je návrh zákona, o kterém bude v nadcházejícím týdnu jednat polský parlament. Novela by měla umožnit policii a bezpečnostním složkám, aby mohly snáze sledovat aktivity na internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Varšavě sleduje demonstraci zpravodaj Vít Pohanka

Budou tak moci například sledovat jednotlivce nebo skupiny bez soudního příkazu. Podle opozice je to jen další důkaz toho, že nová konzervativní vláda chce sledovat občany a své politické nepřátele.

Demonstranti ale říkají, že důvodem jejich protestu jsou obecně kroky nové vlády. Zmiňují hlavně zásahy do chodu Ústavního soudu a podřízení veřejnoprávních médií státu.

„Státní služba, média a všechno ostatní se dostává pod vládu jedné strany,“ říká například sedmatřicetiletá finanční analytička Agáta.

Před dvěma týdny se demonstrovalo ve dvacítce polských měst. Dosavadní protesty ale na odhodlání vlády tvrdě prosazovat svůj program nic nezměnily.

Protivládní demonstrace ve Varšavě | Foto: Vít Pohanka

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme