V Popradu by měl být muniční sklad NATO. Místní protestují a chtějí referendum

Slovenský premiér Robert Fico nechce na území Slovenska základnu vojsk NATO. Přítomnost aliančních vojáků je pro něj nepřijatelná. Kvůli ukrajinské krizi ale nabízí kompromis. Muniční sklad pro potřeby aliance u Popradu. To se ale nelíbí řadě místních obyvatel, organizují proto protesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí v Popradu

Náměstí v Popradu | Foto: Wikipedia, Kristian Slimak

Lidé v Popradu muniční sklad Severoatlantické aliance nechtějí, a tak vznikla petice požadující referendum. Na hlavním náměstí stojí stánek a na něm slogan Sklad NATO do Tater nepatří. Organizátorem je František Bednár.

„Hlavním důvodem je to, že Poprad je turistická oblast, jsou tady Vysoké Tatry. Takže muniční sklad se má rušit. Oni jdou místo toho do ještě většího extrému a nabídnou ho NATO, aby tu byla ještě větší základna. To je nesmysl,“ tvrdí.

Aby mohlo městské zastupitelstvo v Popradu vypsat referendum o logistické základně NATO, musí petiční akce získat minimálně 12 500 podpisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Popradu by měl být muniční sklad NATO. Místní protestují a chtějí referendum. Mluvil s nimi zahraniční zpravodaj Petr Vavrouška

„Podle počtu oprávněných voličů v Popradě, těch je nějakých 43 tisíc, bychom měli mít minimálně těch 12 a půl tisíce. Ale rádi bychom jich měli víc, protože nasbíráme i nějaké neplatné podpisy, tak aby byla rezerva,“ říká Bednár.

Na petici proti muničnímu skladu se podepsal i pan Michalík. „Je to hra světového kapitálu, který má svoje zájmy, a to je mocenský boj. Amerika si myslí, že je daleko, takže my jsme její rukojmí,“ je přesvědčen.

Většina občanů Popradu vojenský sklad nechce. Včetně primátora. A jaké je oficiální stanovisko města?

„Město Poprad se aktuálně k tomuto tématu už nebude vyjadřovat, protože se mezitím stalo předmětem politického boje,“ sděluje mluvčí Marián Galajda a dodává:

„Dodatečným vyjádřením názoru Popradčanů na toto téma je i probíhající anketa na městském webu, kde mají možnost vyjádřit svůj názor k potenciálnímu zřízení této logistické základny i ke způsobu, jakým to bylo celé komunikováno.“

„Když už jsme se nemohli vyjádřit k rozdělení Československa, k tomu, že jdeme do NATO – protože tehdy referendum nebylo – myslím, že bychom se měli vyjádřit aspoň k tomu, zda tu budeme mít vojenskou základnu,“ uzavírá jeden z místních obyvatel.

Petr Vavrouška, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme