V případě krachu minských jednání zvažuje ukrajinský prezident vyhlášení válečného stavu

Do běloruského Minsku je na dnešek svolán čtyřstranný evropský summit o Ukrajině, kde se stále bojuje. V Kramatorsku při ostřelování zemřelo včera 15 lidí, u města Debalcevo zemřelo nejméně 19 vojáků, tři lidé přišli o život v Doněcku, když střela zasáhla autobusovou zastávku. V případě krachu minských jednání zvažuje ukrajinský prezident Porošenko vyhlášení válečného stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kramatorsk

Kramatorsk | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Proruští separatisté poprvé po půl roce zaútočili na město Kramatorsk, kde sídlí štáb takzvané protiteroristické operace. Ukrajinská rada pro národní bezpečnost a obranu potvrdila, že při ostřelování města zahynulo 15 lidí a několik dalších bylo zraněno. Za celý týden na Donbasu zahynulo 263 civilistů.

Příměří na Ukrajině by mělo být hlavním tématem dnešního jednání na summitu v Minsku.

Do Běloruska by měla dorazit německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande, ukrajinský prezident Petro Porošenko a jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Summitu předcházelo jednání kontaktní skupiny. Výsledky z něj jsou ale nejasné. Ruská agentura TASS nejprve informovala o tom, že účastníci rozhovorů vyjednali dodržování příměří na východní Ukrajině.

Představitel samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin | Foto: Reuters

Zástupce separatistů Denis Pušilin to ale vzápětí zpochybnil. Prohlásil, že mluvit o příměří je předčasné - rozhodovat se o něm totiž bude i dnes na minském summitu.

„Strany kontaktní skupiny si dokument vzaly na prozkoumání. A po určité pauze budou zúčastněné strany připraveny dát odpověď. Teď vám ale nemůžeme dát žádné další informace do té doby, než bude přestávka u konce,“ řekl představitel samozvané Doněcké lidové republiky Pušilin včera pozdě večer.

Porošenko: V případě krachu jednání válečný stav

Zprávy o dodržení příměří vyvrací i ukrajinský prezident Petro Porošenko. Tvrdí, že o dohodě se separatisty nemá žádné informace.

Před odletem na mírová jednání v Minsku navštívil východoukrajinský Kramatorsk a uctil památku obětí ostřelování, při kterém zahynula i žena, chránící vlastním tělem dítě.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko při návštěvě armády u Slavjansku | Foto: Reuters

„V mých rukou vidíte kusy kovu, které tady v nemocnici vyndali z lidí, kteří tu leží. To je katastrofa, tohle je zločin proti lidskosti. Když civilní obyvatelstvo žijící ve svých domovech, kde není žádný vojenský objekt, je to 50 kilometrů od frontové linie, kde Ruskem podporovaní rebelové a teroristé útočí na civilní obyvatelstvo a útočí na mírumilovné město Kramatorsk, tak to je naprosto nepřijatelné.“

„A proto si myslíme, že takové zločiny by se měly potrestat. My to požadujeme teď hned. Chceme okamžité a bezpodmínečné příměří, stáhnutí jednotek, zavření hranice a odchod všech cizích vojsk z teritoria Ukrajiny,“ řekl Porošenko nad postelí jednoho pacienta, který měl zraněnou nohu.

V případě krachu minských jednání zvažuje Porošenko vyhlášení válečného stavu.

Spojené státy varují Rusko před důsledky ‚agresivních kroků‘ na Ukrajině

Číst článek

Cílem jednání v Minsku je mírový plán, který Putinovi a Porošenkovi představila německá kancléřka spolu s francouzským prezidentem o víkendu. Neprozradili ale detaily programu.

Porošenko do Minsku veze také důkazy o včerejším ostřelování Kramatorsku kazetovými bombami, které patří k zakázané munici.

Mise OBSE potvrdila, že tyto střely byly odpáleny z jihovýchodních pozic. Tam se ovšem nacházejí síly separatistů.

Steinmeier: Summit není zárukou úspěchu

Ze zákulisních informací vyplynulo, že jedním z bodů je vytvoření široké demilitarizované zóny na východní Ukrajině.

„Všichni zúčastnění by si měli uvědomit, že teď máme další velikou šanci, abychom udělali první velký krok k deeskalaci konfliktu a doufejme směrem ke klidu zbraní. A já znovu podtrhuji, že dosud není nic vyřešeno. Samotné konání summitu není zárukou jeho úspěchu. Proto vyzývám a urguji Kyjev a Moskvu, aby to vzaly vážně a tváří v tvář hrozícímu vojenskému konfliktu tuto šanci také využily,“ uvedl německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier.

Vojenská situace na východě Ukrajiny (10. února 2015) | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Michaela Vydrová, Pavlína Nečásková, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme