V Rakousku napadlo až 80 centimetrů sněhu, škody jdou do stovek milionů eur

Dubnový sníh způsobil Rakousku škody za miliardy korun. Silné sněžení a mráz postihly hlavně jihorakouské spolkové země Korutany a Štýrsko. V horách na slovinské hranici napadlo místy až 80 centimetrů nového sněhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místy napadlo až 80 centimetrů sněhu

Místy napadlo až 80 centimetrů sněhu | Zdroj: Reuters

Sněžit začalo už ve středu. Mokrý sníh polámal desítky stromů, které zpřetrhaly elektrické vedení a připravily o proud desítky tisíc domácností. Bez proudu nadále zůstává 9 tisíc z nich, informovala agentura APA.

Řidiče sníh zasáhl zvlášť nepříjemně, od 15. dubna už totiž nemusejí mít zimní pneumatiky. Na korutanských dálnicích proto stáli i několik hodin.

Kvůli sněhu Rakušané odložili i otevření alpských průsmyků plánované na zítřek, přesunout by se mělo na příští úterý.

Rakouské zemědělství utrpělo kvůli počasí stoleté škody. Jen ve Štýrsku vyčíslili následky v ovocných sadech na částku odpovídající více než dvěma a půl miliardám korun.

Podle rakouských meteorologů napadlo tolik sněhu v dubnu naposledy před 30 lety. V následujících dnech se ale další výrazné sněžení neočekává.

Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme