V Rakouských lyžařských střediscích začíná zimní sezona

I když je zatím na většině sjezdovek v Rakousku přinejlepším jenom dekorativní sněhový poprašek, o víkendu tam odstartovala zimní sezona. Tradičně první závod světového poháru v alpském lyžování hostí tyrolský Sölden. A právě v Tyrolsku se cena jednodenního skipasu vůbec poprvé v historii přehoupla přes hranici 50 eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžené alpské svahy

Zasněžené alpské svahy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jistotu sněhu zatím v Rakousku garantují jenom střediska vysoko na ledovcích. Pod nimi ale drží pohotovost asi 20 tisíc sněhových děl, která čekají jen na to, až teploty klesnou na delší dobu pod nulu.

„Do zasněžování jsme letos investovali šest milionů eur. Sjezdovky jsme schopní zprovoznit takříkajíc z nuly na sto za tři dny,“ říká Mathias Schattleitner z lyžařské oblasti Schladming-Dachstein.

Tahle lokalita ve Štýrsku láká i řadu českých turistů, kteří jsou tu čtvrtou nejpočetnější skupinou. Svoji roli hraje i psychologický souboj o ceny skipasů.

„Jsme pořád pod hranicí 50 eur, denní skipas u nás stojí 47 eur. Nejsme jako Tyrolsko, jezdí k nám i méně okázalí hosté,“ uvádí Margot Bachbauerová ze štýrské turistické centrály a přidává i výčet slev, které tu čekají na rodiny s více dětmi, nebo i na mladé páry s miminkem, kde si rodiče můžou navzájem půjčovat jeden skipass a lyžovat na střídačku.

Luxusnější rezorty v Tyrolsku zase budou lákat na lyžovačku ve stopách agenta Jamese Bonda. Právě v rakouských Alpách se totiž natáčely části nejnovější bondovky Spectre, která má světovou premiéru už za pár desítek hodin.

Beze změn zůstávají pravidla na rakouských sjezdovkách. Ve většině rakouských spolkových zemí platí povinnost pro děti do 15 let nosit při lyžování přilbu. Nikdo to sice nekontroluje, a v zákoně není předepsaná ani žádná pokuta. Při úrazu bez přilby ale pojišťovna může odmítnout vyplatit odškodné.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme