V rakouských prezidentských volbách vede populista Norbert Hofer z FPÖ

První kolo rakouských prezidentských voleb vyhrál podle předběžných průzkumů Norbert Hofer z populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ). S kým se na konci května utká ve druhém kole, zatím není jasné. Rozhoduje se mezi někdejším předsedou Zelených Alexanderem Van der Bellenem a bývalou předsedkyní nejvyššího soudu Irmgard Grissovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V rakouských prezidentských volbách vede kandidát pravicově populistické FPÖ Norbert Hofer (vpravo)

V rakouských prezidentských volbách vede kandidát pravicově populistické FPÖ Norbert Hofer (vpravo) | Zdroj: Reuters

Šest prezidentských kandidátů, pět mužů a jedna žena, dnes bojovalo o hlasy více jak 6 milionů Rakušanů.

První odhady výsledků potvrzují trend z předvolební kampaně – pohořeli nominanti vládních koaličních stran, naopak do druhého kola postupují kritici kabinetu.

Nepochybně to bude Norbert Hofer, kandidát pravicově populistické strany svobodných, který oslovil voliče s protiimigrantskou politikou. Podle odhadů získal dnes nejvíce hlasů ze všech.

Jeho rivalem ve finále bude buď bývalý šéf Zelených Alexander Van der Bellen anebo někdejší předsedkyně nejvyššího soudu Irmgard Grissová.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme