Řekové v referendu řekli 'NE' podmínkám věřitelů. Vyplývá to z předběžných výsledků

Přes 61 procent Řeků si podle předběžných výsledků referenda nepřeje přistoupit na podmínky mezinárodních věřitelů. Sečteno je více než 85 procent hlasů. Pro ‚NE‘ hlasovalo 61,5 voličů. Šéf řecké opoziční strany Nová demokracie Antonis Samaras v reakci na průběžné výsledky odstoupil. Euro prudce oslabuje. Řecký ministr financí Janis Varufakis se ještě dnes sejde se šéfy bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum řeckých Atén zaplavily tisíce lidí, kteří v referendu hlasovali proti dohodě se zahraničními věřiteli

Centrum řeckých Atén zaplavily tisíce lidí, kteří v referendu hlasovali proti dohodě se zahraničními věřiteli | Zdroj: Reuters

‚ANO‘ vítězí především ve velkých městech – například v Aténách a Soluni 52 procenty.

Na ostrovech a venkově jednoznačně vítězí ‚NE‘ – třeba na Korfu 72 procenty, na Lesbosu dokonce 80 procenty. Hlasování se zúčastnilo přes 60 procent oprávněných voličů. Neplatných bylo 5,7 procenta hlasů.

Centrum řeckých Atén zaplavily desetitisíce lidí, kteří v referendu hlasovali proti dohodě se zahraničními věřiteli.

„Už tu není žádné volné místo, jsou tu desetitisíce lidí, všude vlají řecké vlajky a vlajky Syrizy, skanduje se ‚Oxi, oxi‘, což znamená ne. Atmosféra je čím dál živější, všude hraje hudba, lidé mají velkou náladu oslavovat,“ hlásí zvláštní zpravodaj Martin Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V centru Atén slaví odpůrci dohody s věřiteli. O atmosféře mluví zvláštní zpravodaj Martin Ježek

Lidé, kteří hlasovali pro dohodu, vidět nejsou. „Glosa, kterou jsem zaslechl, praví, že ti, kteří hlasovali ‚NE‘ slaví a ti, kteří hlasovali ‚ANO‘, sedí doma a smutní. Je dost pravděpodobné, že poraženecký tábor se nechystá k nějaké reakci nebo k něčemu podobnému. Nic o nich neslyšíme,“ potvrzuje Ježek.

Tsipras měl podle médií telefonický rozhovor s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Na úřadu řecké vlády se začali shromažďovat členové kabinetu, aby oslavili vítězství a dohodli se s premiérem na budoucí vyjednávací strategii.

Ministr financí Janis Varufakis se chce ještě dnes večer setkat s šéfy tamních bank. Agentuře Reuters to řekl zástupce ministerstva. Vládní vyjednávač pak řekl, že o zavedení paralelní měny se nejedná.

Lidé se začínají scházet na aténském náměstí Syntagma | Foto: Reuters

Řecká centrální banka podle mluvčího vlády dnes požádá Evropskou centrální banku (ECB) o zvýšení objemu nouzového financování z programu ELA. Bez něj se řecké banky neobejdou.

Carmen Quintana #OXI on Twitter

Řecké banky jsou od začátku tohoto týdne zavřené a vládní činitelé už dříve avizovali, že banky se neotevřou dřív, dokud nebude dohoda s věřiteli. Její uzavření se ale nyní zřejmě zkomplikuje, pokud se potvrdí průběžné výsledky referenda.

Centrum Atén zaplavili zastánci vítězného ‚NE‘ v řeckém referendu | Foto: Reuters

Aby vláda zabránila krachu bank, zavedla omezení pohybu kapitálu. V praxi to znamená, že Řekové mají přístup k penězům jen v bankomatech, kde si mohou vybrat maximálně 60 eur denně. Očekává se, že výsledek referenda situaci bank ještě zkomplikuje.

Eurozóna nevylučuje další jednání

Státy eurozóny nevylučují další jednání s Řeckem, jsou mu nakloněny, ale jen poté, co Řecko bude plnit tvrdé podmínky pro úsporná opatření ze strany eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Pokud v referendu zvítězí 'NE', někteří politici uvedli, že to může znamenat odchod Řecka z eurozóny, ale jen tehdy, pokud Řekové odmítnou podmínky skutečně plnit.

Řekové slaví výsledky referenda. Až 60 procent voličů si podle prvních výsledků nepřeje přistoupit na podmínky mezinárodních věřitelů | Foto: Reuters

Řecká vláda ale nutně potřebuje nový záchranný program, jinak se může stát, že pokud řecké banky otevřou, tak s jinou měnou než euro. Peníze jim totiž velmi rychle dojdou.

Pokud by v referendu zvítězilo ‚ANO‘, usnadnilo by to jednání o nový program. Nic by se ale neměnilo na tom, že by Řecko dál muselo plnit velmi tvrdé podmínky, aby dostalo další záchranné půjčky.

Bezprostředně po vyhlášení výsledků referenda spolu budou Hollande a Merkelová telefonicky hovořit. Euroskupina, tedy ministři financí zemí eurozóny, nemá v plánu svolat na pondělí mimořádnou schůzku k Řecku. Není o čem jednat, řekl zdroj Reuters.

Volební místnosti se uzavřely v 18 hodin. Definitivní výsledky se čekají během noci.

Lidé sledují první výsledky hlasování | Foto: Reuters

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

ČRo, Martin Ježek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme