V Řecku začal soud s přívrženci krajně pravicové strany Zlatý úsvit

Za zdmi aténské věznice Korydallos začal soud se stoupenci extrémně pravicové strany Zlatý úsvit. Obžalovaných je 69 lidí, včetně 18 bývalých poslanců. Čelí například obvinění z vraždy, členství ve zločinecké skupině nebo nezákonného držení zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté doprovázejí jednoho z obžalovaných, Jorgose Roupakiase

Policisté doprovázejí jednoho z obžalovaných, Jorgose Roupakiase | Zdroj: Reuters

Stranický vůdce Zlatého úsvitu je obžalován za založení zločinecké organizace, popisuje předsedkyně Českého krajanského spolku v Aténách Lucie Kuligová.

„Poslanci, z nichž devět již delší dobu sedí ve vězení, jsou pak obžalováni za nezákonné držení zbraní. A spolu s dalšími členy strany čelí obvinění za vraždu mladého rappera, pokus o vraždu tří Egypťanů a za řadu útoků vůči emigrantům, ale i členům jiných řeckých organizací,“ dodává Kuligová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Řecku začal soud s přívrženci krajně pravicové strany Zlatý úsvit. Proces přiblížila předsedkyně Českého krajanského spolku Lucie Kuligová

Zlatý úsvit skončil v předčasných volbách letos v lednu třetí. Dostal něco málo přes 6 procent hlasů.

Sympatie voličů si podle Kuligové začal získávat po roce 2009. Aktivně se prý zapojoval do dění ve čtvrtích v centru Atén, které byly nejvíce zanedbané, potýkaly se s chudobou a problémy spojenými s nekontrolovaným přílivem imigrantů, a tím i zvýšenou kriminalitou.

„Před volbami v roce 2012, kdy získali 7 procent, v těchto čtvrtích například začali rozdávat potraviny jen řeckým občanům a dohlíželi na bezpečnost náměstí nebo dětských hřišť. Doprovázeli staré lidi do banky, aby si vyzvedli důchod a cestou zpět nebyli okradeni, nebo řešili stížnosti a problémy občanů týkající se právě přistěhovalců,“ vysvětluje Lucie Kuligová.

Extremistická politická strana

Podle předsedkyně Českého krajanského spolku v Aténách se v posledních dvou nebo třech měsících s nástupem levicové strany Syriza imigrační otázka opět dostává do popředí.

Kvůli vlnám přistěhovalců, kteří se shromažďují v centru Atén, někteří Řekové podle ní začínají s nostalgií vzpomínat na aktivitu Zlatého úsvitu.

„Zlatý úsvit je extremistická politická strana, která byla oficiálně založena v roce 1993 a vždy se projevovala svými útoky vůči přistěhovalcům. Sama neuznává označení nacistická nebo fašistická, říkají si patrioti bojující za jakési vyčištění Řecka, tedy Řecko pro Řeky,“ uzavírá Kuligová.

V Řecku začal soud s přívrženci krajně pravicové strany Zlatý úsvit | Foto: Reuters

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme