V říjnu připlulo do Evropy stejně běženců jako za celý loňský rok

Za říjen dorazilo přes Středozemní moře do Evropy přes 218 tisíc běženců. Oznámil to úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Zároveň upozornil, že to je zhruba stejné množství jako za celý loňský rok. Nejvíce z nich přistálo u řeckých břehů. Většina migrantů pokračuje po takzvané balkánské trase přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko dál do Rakouska a Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlna uprchlíků se blíží k hraničnímu přechodu Hegyeshalom

Vlna uprchlíků se blíží k hraničnímu přechodu Hegyeshalom | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Migrantů na nejoblíbenější trase z Turecka přes Egejské moře do Řecka navzdory méně příznivému počasí přibývá. Například v červenci na řecké ostrovy dorazilo čtyřikrát méně lidí.

Kvůli zhoršeným podmínkám na moři přibývá i tragických nehod. Nejnovější se stala dnes u ostrova Farmakonisi, kde zahynuli přinejmenším čtyři lidé a dalších šest osob se pohřešuje. V neděli se potopila loď s uprchlíky u ostrova Samos, zemřelo 11 lidí včetně šesti dětí.

Většina migrantů pokračuje z Řecka po takzvané balkánské trase přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko dále do Rakouska a Německa.

Česko dá na řešení migrační krize 170 milionů korun, půjdou do Sýrie i Afriky

Číst článek

Podle ředitele české pobočky organizace Lékaři bez hranic Pavla Grubera s nastupující zimou na řadě míst panuje humanitární krize.

„Lidé přespávají v teplotách jenom něco málo nad nulou na polích a loukách, v mokru. Situace je neúnosná. Navíc ti lidé za sebou mají vyčerpávající cestu, která začala tím, že udělali jedno z nejtěžších rozhodnutí, které si málokdo umí představit, a to opustit svůj domov, svou vlast, vydat se na cestu do neznáma. Nyní jsou nuceni nadále velmi strádat,“ uvedl Grubera.

Tranzitní země Slovinsko a Chorvatsko

Slovinská policie uvedla, že v neděli do země z Chorvatska dorazilo více než 7600 lidí. V noci na dnešek a dnes ráno přibylo dalších 2130 migrantů.

Česko pošle 20 policistů a 50 vojáků do Slovinska. Budou hlídat hranice

Číst článek

Od 17. října, kdy se Slovinsko po uzavření chorvatsko-maďarských hranic stalo pro migranty tranzitní zemí při cestě do západní Evropy, už přes slovinské území prošlo 126270 lidí. Informovala o tom agentura APA.

Sousední Chorvatsko začali uprchlíci využívat pro tranzit už v září, po uzavření hranic mezi Maďarskem a Srbskem. Podle chorvatského ministerstva vnitra za tu dobu prošlo zemí 302400 migrantů.

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

ČTK, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme