V Rusku byl brutálně napaden další novinář

Ruská prokuratura začala vyšetřovat další napadení novináře. Neznámí útočníci zbili redaktora deníku Kommersant Olega Kašina, který psal o opozičních protestech a politické situaci v Rusku. Vedení listu je přesvědčeno, že útok souvisel s novinářovou prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Azov, CC BY 2.0

Neznámí útočníci napadli Olega Kašina krátce po půlnoci ve dvoře jeho domu v centru Moskvy. Brutálně ho zbili. Novinář utrpěl otřes mozku, četné zlomeniny po celém těle, má přelomené obě čelisti a obě holenní kosti. Hned po příjezdu do nemocnice lékaři Kašina operovali. Teď leží v umělém spánku.

Na místě útoku se našly všechny novinářovy osobní věci. Šéfredaktor deníku Kommersant Michajl Michajlin je přesvědčen, že útok mohl být spojený s nedávnými investigativními reportážemi Olega Kašina o pozadí extremistických skupin, včetně zakázané opoziční Národně bolševické strany.

Policie začala útok vyšetřovat jako pokus o vraždu. Prezident Medveděv podle Kremlu nařídil generálnímu prokurátorovi a ministrovi vnitra, aby na případ osobně dohlédli. Také ruská novinářská obec a aktivisté za lidská práva žádají rychlé dopadení a potrestání útočníků.

Ruský novinář Oleg Kašin | Foto: ČTK/AP

V Rusku jde o další z řady útoků na novináře. Newyorský výbor na ochranu žurnalistů registruje od roku 2000 devatenáct nevyřešených vražd.

Lenka Kabrhelová, Lucie Maňourová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme