Vyšetřování údajných teroristek skončilo v Rusku krachem

Podezření z přípravy sebevražedných útoků ženami z Dagestánu se v Rusku podle médií nepotvrdilo. O odhalení buňky, která měla operovat ze severokavkazského regionu, informovaly ruské úřady v červenci. Podle ruského tisku se ale drtivá většina původních podezření nepotvrdila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gynekologická klinika (kontejner). Zdravotnické aktivity se specializují na péči o matku a dítě a na chirurgické zákroky.

Gynekologická klinika (kontejner). Zdravotnické aktivity se specializují na péči o matku a dítě a na chirurgické zákroky. | Foto: Lékaři bez hranic

Z celkem osmi podezřelých členů skupiny sebevražedných atentátnic zůstává ve vazbě pouze dvojice obviněná v souvislosti s nezákonným držením zbraní, nikoli z terorismu.

Z prohlášení úřadů původně vyplývalo, že zpravodajské služby mají informace o chystaných atentátech v centrálním Rusku. Ty měly údajně provést sebevražedné atentátnice připravované v dagestánské Machačkale.

Úřady zadržely v té souvislosti celkem deset lidí, včetně několika vdov po zabitých povstalcích. Deník Kommersant ale s odvoláním na zdroje v bezpečnostních složkách píše, že se podezření nepotvrdilo.

Ruské úřady se potýkají s nárůstem násilí na severním Kavkaze, z něhož viní údajné islámské fundamentalisty. Kritikové ale varují, že jednou z hlavních roznětek je tvrdá ruka, s jakou úřady v regionu postupují.

Lenka Kabrhelová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme