V Sasku chybějí stovky učitelů. Kantory chtějí hledat i v Česku a Polsku

Kvalifikované učitele postrádá Sasko. Před začátkem nového školního roku potřebovalo saské ministerstvo školství obsadit skoro 1200 míst. Aby resort vůbec mohl zajistit výuku, musel zaměstnat i lidi bez pedagogického vzdělání. Učitele hodlá ministerstvo hledat i v sousedních zemích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vystudovali sice obor, který budou vyučovat, ale způsob, jak ho mají vyučovat, už na vysoké škole nestudovali. Takových nových učitelů nastupuje letos do saských škol více než 500.

„Na pracovním trhu prostě nemůžeme najít učitele, které potřebujeme,” říká saská ministryně školství Brunhild Kurthová.

Učitelé v Sasku odcházejí za lepšími podmínkami do jiných spolkových zemí nebo chtějí učit výhradně v Drážďanech nebo Lipsku.

„Ve srovnání s předchozím školním rokem se situace ještě zhoršila," stýská si ministryně. Zatímco učitelé nejsou, žáků přibývá. V celém Sasku jich bude letos o 10 tisíc víc.

Ovšem i s novými posilami ve sborovnách, které nemají pedagogické diplomy, zůstává situace krajně napjatá. Počítá se i s výpadky výuky. Sasku nezbývá než čekat na nové absolventy pedagogických fakult. „Do té doby musíme projít tímto slzavým údolím," poznamenala Kurthová.

Jak Českému rozhlasu písemně potvrdilo saské ministerstvo školství, nové učitele hodlá hledat i v sousedních zemích, tedy v Česku a Polsku. „Máme zatím dobré zkušenosti se zaměstnáváním učitelů z ostatních evropských zemí,“ uvádí se ve stanovisku.

V Sasku zatím pracuje 53 učitelů z Česka a Polska. Vyučují zejména němčinu jako cizí jazyk nebo svou mateřštinu.

Podle unijních pravidel

Pokud chce učitel odejít, žádné velké překážky mu v cestě nestojí, alespoň ne ze strany českých úřadů. „Veškerý přijímací proces a následné působení se bude řídit podle unijního práva na vnitřním trhu a tedy bude následné udělení povolení na německých pracovních orgánech,“ přiblížila mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Šéf školských odborů v okrese Děčín Pavel Schwarz ovšem nepředpokládá, že by práce v Německu měla zlákat tolik lidí, jako tomu bylo třeba v případě lékařů či sester.

Ti starší podle něj nebudou mít zájem něco měnit a ti mladší si umí najít příležitosti i mimo školství.

„Už v současné době hodně z těch absolventů pedagogických fakult nenastupuje do školství a přesouvá se do soukromých sfér. Víme o tom, že bývaly problémy s vyučujícími cizích jazyků, matematiky, výpočetní techniky a tak dále,“ uvedl Schwarz.

Pochybnosti o tom, že mohou být Němci v lákání učitelů z Česka úspěšní, má i Unie školských asociací. Podle vedení unie nejsou zdejší učitelé vybaveni na výuky v cizím jazyce.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme