V Turecku soudí novináře, obviněné z vyzrazení státního tajemství. Hrozí jim doživotí

V Istanbulu začal soud se dvěma tureckými novináři, kteří minulý rok zveřejnili informace o údajných tureckých dodávkách zbraní syrským islamistům. Proces bude uzavřený pro média. Dvojici novinářů opozičního deníku Cumhuriet hrozí za špionáž a vyzrazení státního tajemství až doživotní vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obvinění novináři Can Dündar a Erdem Gül

Obvinění novináři Can Dündar a Erdem Gül | Zdroj: ČTK

"Zveřejnili jsme článek o tom, jak turecká tajná služba dodává zbraně syrským islamistům. Nedopustili jsme se žádného teroristického činu, napsali jsme článek", řekl Českému rozhlasu obžalovaný šéfredaktor novin Can Dündar.

Po zveřejnění textu pohrozil turecký prezident Erdogan, který je v případu spolužalobcem, že jeho autoři „zaplatí tvrdou cenu". Spolu se svým kolegou strávil Dündar tři měsíce ve vazbě. Věznění a obžaloba novinářů vyvolaly mezinárodní protesty.

Zahraniční média soud pokládají za další krok k omezování svobody slova v Turecku. Zástupkyně Výboru na ochranu novinářů Nina Ogňanovová prohlásila, že obviněná dvojice neudělala nic jiného, než že vykonávala žurnalistickou práci.

Jaromír Marek, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme