Valkovu vraždu vyšetřují experti na organizovaný zločin

Incidentem, při němž byl včera večer výstřelem do srdce zavražděn ve svém domě poblíž Bratislavy proslulý advokát, ústavní právník a bývalý předseda československého Ústavního soudu Ernest Valko, se bude zabývat Úřad pro vyšetřování organizovaného zločinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům zastřeleného právníka Ernesta Valka

Dům zastřeleného právníka Ernesta Valka | Zdroj: ČTK

Policie chce vzhledem k citlivosti případu zveřejňovat jenom stoprocentně ověřené informace, což znamená, že veřejnost se o zastřelení Ernesta Valka bude zřejmě dozvídat velmi pomalu.

Motiv činu se zatím zjistit nepodařilo. Ve hře jsou podle policie všechny varianty, od náhodné střelby při loupežném přepadení až po motiv, který se nabízí – vraždu na objednávku v souvislosti s povoláním Ernesta Valka, tedy vysokou právničinou.

Média v této souvislosti zmiňují roli, kterou Valko hrál v několika významných soudních kauzách, ale zda od některé z nich vedou stopy i ke včerejší vraždě, se můžeme jen dohadovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfredaktor slovenského deníku Sme mluví o Valkově vraždě v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Sám Ernest Valko podle slov šéfredaktora slovenského listu Sme Matúše Kostolného a podle zatím dostupných informací nikomu ze svého okolí ani nenaznačil, že by se snad obával o život, nebo že by mu někdo vyhrožoval.

Ernest Valko byl v letech 1990 až 1991 místopředsedou Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR. V roce 1992 zastával funkci předsedy Ústavního soudu ČSFR. Po rozpadu Československa vedl vlastní advokátní praxi ve firmě Valko&partners. Byl členem slovenské i české advokátní komory. Patřil k prominentním slovenským právníkům, zastupoval významné podniky, ale i ministra financí Ivana Miloše z SDKU-DS v jeho sporu s expremiérem Robertem Ficem. Minulý týden se Valko stal zástupcem státu v dozorčí radě Slovenského plynárenského priemyslu. Od roku 2003 zasedal v dozorčí radě firmy Slovenské elektrárne. V letech 1999 až 2002 byl členem dozorčí rady Istrobanky a Slovenské poisťovni.

Deník Sme cituje bezpečnostního analytika Milana Žitného, podle něhož je celá věc důkazem, že na Slovensku dál přežívá „balkánský banditismus“. S tím Matúš Kostolný souhlasí.

„Ta vražda je strašně znepokojivá a víceméně všichni na Slovensku od politiků až po lidi v médiích se shodujeme, že to je hrozný vykřičník pro nás všechny, protože tento typ řešení problémů se u nás ve střední Evropě spojuje spíše s Balkánem nebo možná s Ruskem,“ uvedl.

„Ernest Valko je na Slovensku pojem. Tyká si se současným ministrem vnitra, znal se s mnoha politiky, některé z nich i obhajoval. Mezi některými politiky byl naopak neoblíbený,“ řekl reportér a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Ľubomír Smatana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ľubomír Smatana mluví o případu v pořadu Stalo se dnes.mp3

Doufá, že se jedná pouze o ojedinělou tragickou událost, a ne o náznak nějaké nové série a způsobů, jak řešit problémy, které trápí podsvětí.

Význam Ernesta Valka jako právníka přirovnává k Tomáši Sokolovi v České republice.

Limbach je podle Ľubomíra Smatany milionářská vesnička za Bratislavou. Bydlí v ní i prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič. V okolí Valkova domu je tak mnoho kamer, což bude polici zjednodušovat situaci.

Veronika Sedláčková, Eva Presová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme