Vánoční trhy v Krakově patří v Polsku k nejvyhlášenějším. Lákají na kulinářské speciality

Hlavní náměstí v Krakově, Rynek Główny, zaplnily v předvánoční době desítky stánků. K mání je keramika, dřevěné hračky, vánoční ozdoby, často na hranici kýče nebo za ní. Návštěvníky ale lákají hlavně místní kulinářské speciality.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvánoční obchody se mají v Ktrakově čile k světu

Předvánoční obchody se mají v Ktrakově čile k světu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Trhovnice Ańa nabízí grilovanou kachnu, husu, ale hlavně bigos, tedy polské národní jídlo. O kousek dál zase prodává cukrářka Martyna nadýchané vafle a horské pralinky plněné brynzou a uzeným ovčím sýrem.

V dalším stánku se prodávají zubří krakovské klobásy nebo čokoládovo-ovocné špízy. Gurmán na náměstí najde také například grilovaný ovčí sýr s brusinkami i bez nich. „Tady máme různé palačinky, sladké i slané,“ ukazuje prodavač.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoční trhy v Krakově patří v Polsku k nejvyhlášenějším, Co všechno tam návštěvníci najdou, zjišťoval zpravodaj Čro Vít Pohanka

V Krakově se dá skvěle najíst za rozumnou cenu. Plnohodnotné hlavní jídlo pro dospělého pořídí návštěvníci trhu v přepočtu do 100 korun.

Paní Dlouhá a pan Vosádka z Prahy už prý projeli hodně vánočních trhů, od Vídně až po Brusel. A Krakov podle nich cenově v konkurenci ostatních měst v regionu určitě obstojí. „Je to zhruba stejné jako v Čechách, jako na Václaváku. Nepřijde mi to předražené, Brusel je o něco dražší.“

Čtyřčlennou rodinu přijde podle nich výlet do Krakova i s ubytováním a s dopravou na 6 až 7 tisíc korun. „Je to jednou za čas na Vánoce, tak proč si neudělat radost,“ dodává pan Vosádka.

Za dostupné ceny se neprodává jen jídlo, ale také relativně kvalitní svařené víno. U jednoho stánku si tento nápoj dopřává skupina mladých Slováků. I oni na krakovských vánočních trzích oceňují příznivý poměr ceny a kvality.

„Byla jsem před dvěma lety ve Vídni a nedá se to vůbec srovnávat. Je to tady lepší a za stejné peníze si určitě užijeme víc,“ přiznává mladá turistka ze Slovenska.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme