Varování jsme nedostali, tvrdí ruský pilot sestřeleného letadla. Turecko prý dokázalo opak

Rusko a Turecko se rozcházejí v tom, co předcházelo sestřelení ruského bombardéru u turecko-syrských hranic. Ankara tvrdí, že předtím, než turecká stíhačka vypálila, dostal ruský suchoj opakovaně varování. Rusko to dál popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský vojenský letoun Su-24 po zásahu raketou z turecké stíhačky

Ruský vojenský letoun Su-24 po zásahu raketou z turecké stíhačky | Zdroj: ČTK

Jeden ze dvou ruských pilotů, který havárii na rozdíl od svého kolegy přežil, ruským médiím řekl, že posádka žádné varování neslyšela.

„Varování jsme nedostali – ani radiové, ani vizuální. Žádný kontakt. Pokud by nás chtěli varovat, mohli letět vedle nás na paralelním kurzu. Raketa nás zasáhla zničehonic do ocasní části,“ popsal pilot Konstantin Murachtin.

Podle českého velvyslance při NATO Jiřího Šedivého ale existují důkazy svědčící pro tureckou verzi. „Turecko předložilo nahrávku komunikace mezi tureckým a ruským pilotem, z níž vyplývá, že tam varování proběhlo,“ říká.

Kvůli incidentu se před tureckým velvyslanectvím v Moskvě sešel dav rozhněvaných demonstrantů. Do oken lidé házeli kameny. Protest byl oficiálně zakázaný, ruská policie ale nezasáhla.

Radarový snímek z dnešního dne, poskytnutý tureckým ministerstvem vnitra, ukazuje aktivity sestřeleného ruského letadla na turecko-syrské hranici | Foto: Reuters

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme