Ve Florencii začal odvolací soud s kapitánem ztroskotané výletní lodi Costa Concordia

Bývalý kapitán ztroskotané lodi Costa Concordia se znovu zodpovídá před italským soudem. Minulý rok shledal soud Francesca Schettina vinným a udělil mu šestnáctiletý trest. Obě strany se ale proti rozsudku odvolaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán výletní lodi Costa Concordia Francesco Schettino u soudu

Kapitán výletní lodi Costa Concordia Francesco Schettino u soudu | Zdroj: Reuters

Schettinovi právníci se u soudu nejspíš budou bránit hlavně tím, že za tragédii nemůže jen sám kapitán, ale že se jednalo o kolektivní selhání posádky. Jakou šanci bude taková obhajoba mít, je těžké posoudit. Kromě toho se totiž odvolala i žalující strana. Ta pro Schettina naopak požaduje ještě vyšší trest.

Výsledek procesu ale nebude známý hned, jen v květnu se plánuje 11 soudních jednání. Francesco Schettino se jich osobně účastnit nebude. V případě, že by jeho obhájci neuspěli, měli by ještě poslední šanci u Italského nejvyššího soudu.

Cost Concordia, kdysi největší loď svého druhu, plula 13. ledna 2012 u břehů Toskánska. U ostrova Giglio ale najela na mělčinu a potopila se. Na palubě v tu chvíli byly 4 tisíce lidí.

Ztroskotaná loď Costa Concordia | Foto: Pavel Polák

Většině z nich se podařilo dostat do bezpečí, 32 osob ale zemřelo. Vina za neštěstí padla hlavně na kapitána, který se údajně nesnažil krizovou situaci řešit a koordinovat záchranné práce.

Sám prý z plavidla unikl ještě dřív, než se podařilo evakuovat všechny pasažéry. Bývalý kapitán ale tyto informace popírá.

Luxusní loď, která měla na své palubě například pět restaurací, čtyři bazény, kino a kasino, byla až do roku 2014 na místě ztroskotání. V roce 2013 ale začaly práce na její vyzdvižení ze dna. Loď se podařilo pomocí vzduchových vaků postupně zvednout a napřímit.

V září roku 2014 ji pak při velice náročné operaci remorkéry pomalu odtáhly do Janova k sešrotování.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme