Ve Francii padne rozsudek nad makléřem banky Société Générale

Soud v Paříži má dnes vynést verdikt nad bývalým makléřem banky Société Générale Jeromem Kervielem. Kvůli Kervielovým rizikovým obchodům přišla banka téměř o pět miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kerviel měl o miliardy připravit banku nepovolenými spekulacemi. Prokuratura pro něho žádá pětiletý trest. Bývalý makléř se přiznal, že manipuloval s počítačovými daty, aby zakryl rizikové obchody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s Jeromem Kervielem sleduje zpravodaj Jan Pokorný

Kerviel detailně znal systém banky. Nejprve pracoval v oddělení kontroly Societé Générale, pak přešel k obchodníkům. Vyznal se v počítačovém systému banky i v tom, jak různé riskantní operace maskovat.

Aby se nepřišlo na to, že obchoduje přes povolené limity, používal například systém dvojích účtů. Jako bývalý pracovník kontrolního oddělení znal i přístupové kódy a hesla, která makléři k dispozici nemají. Banka na to sice přišla, ale to už šla ztráta do miliard.

Napsal knihu, čeká se na film

Kervielův advokát v závěrečné řeči prohlásil, že jeho mandant byl jen šachovou figurkou v deprimujícím finančním systému, který ho donutil k riskantnímu chování. Obhajoba stavěla na tom, že makléřovi nadřízení prý věděli, co dělá. Dokud vydělával, bance to prý nevadilo.

Prokuratura žádá pro bývalého makléře pětiletý trest vězení, z toho čtyři roky nepodmíněně, pokutu 375 tisíc eur a mluví se také o tom, že banka stále požaduje náhradu škody, tedy téměř pět miliard eur.

Kerviel teď pracuje v malé počítačové firmě, kde má plat 2300 eur měsíčně. Pro mnohé se stal bezmála národním hrdinou. Napsal knihu Lapen ve spirále, kde píše, že byl jen obyčejným prostitutem v obrovské bankovní mašinérii. Mluví se o tom, že by podle této knihy mohl vzniknout i film.

Igor Maňour, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme