Ve Francii se na sjezdovky vyráží za lyžováním i dobrým jídlem
Na sjezdovku za dobrým jídlem? Taková je prý Francie. Francouz by údajně na lyže nikdy nevyrazil, kdyby neměl jistotu, že se dobře nají i na samotném svahu. Ve středisku Les Deaux Alpes stojí restaurace přímo na sjezdovce a jejich nabídka je tak kvalitní, že uspokojí i gurmány. Bez ohledu na zjevnou snahu o pestrost pokrmů kraluje horám sýr. Tvoří základ většiny jídel.
Lyžaři mají po zdolávání náročných sjezdovek chuť k jídlu srovnatelnou s kanadskými dřevorubci, na horách se proto jí vydatně a na lehká jídla mohou strávníci zapomenout.
Ale i tady nezapomínají na to, že základem jsou především čerstvé suroviny. V některých restauracích se snaží tak, jako by každý den čekali inspektory Michelin.
Francouz by prý na lyže nikdy nevyrazil, kdyby neměl jistotu, že se dobře nají i na samotném svahu. Středisko Les Deaux Alpes nabízí širokou nabídku restaurací
L´etablisement Hotelierduchalet Mounier patří do zvláštní kategorie -meutrerestaurateur, to znamená, že používají pouze čerstvé produkty, z kterých dokáží vytvořit velmi nápadité pokrmy.
Navíc když přijde zákazník, kterému je zima, může si sundat boty a dostane ponožky nebo deku. To je ovšem něco navíc, základem je hlavně dobrá kuchyně.
Důraz na dobrou kuchyni na horách je trendem teprve posledních pár let: „I na sjezdovce se snažíme o to, aby nabídka byla pestrá. Už tam nejsou jen sendviče či hranolky, jídlo je mnohem kvalitnější. Způsob stravování na sjezdovkách se opravdu výrazně změnil,“ vysvětluje Helena Hospital z turistického centa v Les Deux Alpes.
V samotném městečku je vyhlášenou restaurací Poella, kterou vede Michel a specialitou je zejména racklette.
„Základem Racklete je hlavně sýr, pokud je kvalitní, tak nemůžete nic zkazit. Neexistuje žádné tajemství, žádný recept, každý ji dělá podle svého - nejčastěji jsou tam uzeniny a brambory, my přidáváme i trochu zeleniny,“ dodává Michel, který ve své restauraci pořádá čas od času i soutěž o to, kdo sní největší kus racklette. Naposledy prý vyhrál tamní DJ.
„Mám tuto restauraci už 25 let, jsem z Normandie, přesněji z Deauville. Každý rok jsem jezdil na hory vařit a zalíbilo se mi tam, je to zvláštní kraj. Zvykl jsem si a odstěhoval jsem se nastálo,“ popisuje Michel.
Nedílnou součástí stravování v horských restauracích je také digestiv na utišení žaludku. Klasickým digestivem je na horách Genepy. Jde o alpskou specialitu, která se vyrábí metodou macerace. Jejím základem je pelyněk. V Alpách je digestiv nezbytný, jídla jsou totiž vydatná a hutná.