Ve Francii se na sjezdovky vyráží za lyžováním i dobrým jídlem

Na sjezdovku za dobrým jídlem? Taková je prý Francie. Francouz by údajně na lyže nikdy nevyrazil, kdyby neměl jistotu, že se dobře nají i na samotném svahu. Ve středisku Les Deaux Alpes stojí restaurace přímo na sjezdovce a jejich nabídka je tak kvalitní, že uspokojí i gurmány. Bez ohledu na zjevnou snahu o pestrost pokrmů kraluje horám sýr. Tvoří základ většiny jídel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panoráma ve středisku je přímo úchvatné

Panoráma ve středisku je přímo úchvatné | Foto: CK Euro Time Praha, s.r.o.

Lyžaři mají po zdolávání náročných sjezdovek chuť k jídlu srovnatelnou s kanadskými dřevorubci, na horách se proto jí vydatně a na lehká jídla mohou strávníci zapomenout.

Ale i tady nezapomínají na to, že základem jsou především čerstvé suroviny. V některých restauracích se snaží tak, jako by každý den čekali inspektory Michelin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouz by prý na lyže nikdy nevyrazil, kdyby neměl jistotu, že se dobře nají i na samotném svahu. Středisko Les Deaux Alpes nabízí širokou nabídku restaurací

L´etablisement Hotelierduchalet Mounier patří do zvláštní kategorie -meutrerestaurateur, to znamená, že používají pouze čerstvé produkty, z kterých dokáží vytvořit velmi nápadité pokrmy.

Navíc když přijde zákazník, kterému je zima, může si sundat boty a dostane ponožky nebo deku. To je ovšem něco navíc, základem je hlavně dobrá kuchyně.

Důraz na dobrou kuchyni na horách je trendem teprve posledních pár let: „I na sjezdovce se snažíme o to, aby nabídka byla pestrá. Už tam nejsou jen sendviče či hranolky, jídlo je mnohem kvalitnější. Způsob stravování na sjezdovkách se opravdu výrazně změnil,“ vysvětluje Helena Hospital z turistického centa v Les Deux Alpes.

V samotném městečku je vyhlášenou restaurací Poella, kterou vede Michel a specialitou je zejména racklette.

„Základem Racklete je hlavně sýr, pokud je kvalitní, tak nemůžete nic zkazit. Neexistuje žádné tajemství, žádný recept, každý ji dělá podle svého - nejčastěji jsou tam uzeniny a brambory, my přidáváme i trochu zeleniny,“ dodává Michel, který ve své restauraci pořádá čas od času i soutěž o to, kdo sní největší kus racklette. Naposledy prý vyhrál tamní DJ.

„Mám tuto restauraci už 25 let, jsem z Normandie, přesněji z Deauville. Každý rok jsem jezdil na hory vařit a zalíbilo se mi tam, je to zvláštní kraj. Zvykl jsem si a odstěhoval jsem se nastálo,“ popisuje Michel.

Nedílnou součástí stravování v horských restauracích je také digestiv na utišení žaludku. Klasickým digestivem je na horách Genepy. Jde o alpskou specialitu, která se vyrábí metodou macerace. Jejím základem je pelyněk. V Alpách je digestiv nezbytný, jídla jsou totiž vydatná a hutná.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme