Ve Francii si o Vánocích dávají hračky i dospělí. Vyhýbají se tím stresu

Francouzi mají z vánočních svátků obavy. Podle průzkumů je jednadvacet procent z nich považuje za vůbec nejvíc stresující období roku. Polovina dotázaných se bojí, že se jejich dárky nebudou líbit a hlavně - že na ně nebudou mít peníze. Vánoce jsou také náročné pro lidi s depresemi. Velkým hitem letošních Vánoc se proto staly hračky pro dospělé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční výzdoba v Nice

Vánoční výzdoba v Nice | Zdroj: Reuters

Zejména starší lidé propadají během Vánoc stále větší nostalgii a chtěli by se vrátit do dětských let. Proto požadují po blízkých dárky, které by jim dětství připomněly. Neznamená to, že by je nejvíce potěšily plyšové hračky, z různých stavebnic se prý však radovat dokážou.

Ale snadné to nemají ani mladí lidé. „Říkám si, jestli existuje během roku období, které je ještě více stresující než Vánoce. Na nic horšího jsem nepřišla. Je pravda, že svátky samotné už jsou příjemné a klidné, ale to, co jim předchází, to je o zdraví,“ tvrdí studentka z Paříže.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prožívání Vánoc ve Francii mluvil tamní zpravodaj ČRo Jan Šmíd

„Nejvíce stresu pro mě znamenají dárky, jestli stihnu všechno koupit, jestli někoho nezklamu. Ale naštěstí jsem letos koupila většinu z nich včas,“ dodává mladá učitelka z Boulogne.

Pro mnohé Francouze jsou svátky hlavně gastronomické hody. Servíruje se to nejlepší, co země nabízí, včetně ústřic a foie gras.

Dárky však představují i jistý ekonomický problém, protože podle průzkumů si na ně stále více lidí půjčuje a trvá jim třeba i půl roku, než všechno dokáží splatit.

Mladá právnička z Normandie vyřešila problém s dárky po svém: „Vůbec nejsem z Vánoc nervózní, protože u nás v rodině si zásadně kupujeme dárky až v lednu v době slev. Udělali jsme v rámci rodiny tuto dohodu a dodržujeme ji.“

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme