Ve Francii zakazují burkiny, v Německu politici volají po omezení burek

Už tři samosprávy ve Francii zakázaly používat takzvané burkiny, tedy plavky zahalující celé tělo, v nichž se koupají některé muslimské ženy. A o oblečení muslimských žen se živě diskutuje také v Německu. Část politiků chce prosadit, aby se na některá místa nesmělo chodit v burkách, tedy oblečení zahalující ženy od hlavy k patě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimské ženy (ilustr. foto)

Muslimské ženy (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

S návrhem na zákaz nošení burek v Německu přišli spolustraníci Angely Merkelové - zemští ministři vnitra za křesťanské demokraty.

Opatření by podle nich spolu s dalšími mělo přispět ke zvýšení bezpečnosti v Německu po nedávných útocích. Podle ministrů je navíc nošení burky v přímém rozporu se snahami o lepší integraci muslimů do německé společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvahy některých politiků o zákazu burek v Německu přiblížil redaktor Filip Nerad

Myšlenku zakázat burky ovšem odmítly všechny ostatní parlamentní strany včetně koaličních sociálních demokratů (SPD). Proti je i prezident Joachim Gauck a překvapivě se na stranu „svých“ zemských ministrů nepostavil ani spolkový ministr vnitra za CDU Thomas de Maiziére.

Podle něj by úplný zákaz nošení burek asi vyžadoval souhlas i druhé parlamentní komory, Spolkové rady, kde by mohl narazit, a také by mohl být v rozporu s ústavou.

De Maiziére sice zdůraznil, že osobně nesouhlasí s nošením burek v Německu, není však podle něj možné zakázat všechno, co se někomu nelíbí.

I když by se po takovém odporu dalo očekávat, že nápad je už mrtvý, němečtí křesťanští demokraté se ho zjevně nechtějí vzdát. Na včerejším zasedání vedení se dohodli, že se pokusí prosadit alespoň to, aby se muslimské ženy nemohly celé zahalovat na některých místech, třeba ve veřejné dopravě, na úřadech nebo na soudech.

Všechna německá média i politologové se shodují, že snaha souvisí s nadcházejícími zemskými volbami. V září budou hlasovat voliči v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Berlíně, což jsou volby vnímané jako test voličské přízně před parlamentními volbami, které se uskuteční přesně za rok.

Protiimigrační rétorika zvedá popularitu pravicové Alternativě pro Německo (AfD), která odebírá hlasy právě CDU, třeba v Meklenbursku-Předním Pomořansku má AfD v průzkumech 19 procent.

Cannes, Villeneuve-Loubet, Sisco

Podobný zákaz, o jaký usiluje část německých politiků, už platí ve Francii, země v roce 2011 zakázala zahalování obličeje na veřejných prostranstvích.

Přesto i tam v současnosti o oděvu muslimských žen živě diskutuje. V centru zájmu jsou takzvané burkiny, tedy plavky zahalující celé tělo. Už tři samosprávy je zakázaly – Cannes, pak Villeneuve-Loubet na Azurovém pobřeží a naposledy obec Sisco na severu Korsiky.

Posledně jmenovanou radnici k zákazu vedla víkendová událost, kdy se na pláži potkala skupina mladistvých spolu se třemi muslimskými rodinami. Svědkové z místa popsali, že se otec jedné z rodin začal ohrazovat proti tomu, aby teenageři fotografovali jeho ženu v burkinách.

Následovala hádka a ostrá rvačka. Pět lidí včetně jedné těhotné ženy si odneslo zranění a tři auta skončila v plamenech.

Dav o zhruba dvou stech lidech se pak vydal k domům obývaným severoafrickými přistěhovalci a skandoval „Toto je náš domov“. Na místě zasahovalo zhruba sto policistů.

Při zákazu burkin se starosta obce Sisco odvolal na podobné argumenty jako v Cannes a Villeneuve-Loubet. Tedy že by tento muslimský oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

Nejde o jediné opatření na Korsice, které se nějak dotýká muslimů. Tamní regionální parlament minulý měsíc schválil rezoluci, kterou vyzval stát k uzavření všech modliteben muslimských fundamentalistů na ostrově.

O burkinách se ve Francii diskutuje i kvůli jednomu akvaparku v Marseille. Ten rozhodl, že v kalendáři vymezí jeden den pouze pro ženy, které nosí burkiny, a do bazénu nepustí muže starší sedmnácti let.

Své rozhodnutí ospravedlnilo vedení tím, že chtějí ukázat, že i muslimky jsou součástí francouzské komunity, pod tlakem některých politiků, kteří rozhodnutí kritizovali, se však nakonec tamní „Burkiny den“ odložil na neurčito.

Ve Francii žije zhruba pět milionů muslimů. Je to v podstatě nejpočetnější muslimská komunita v západní Evropě.

Islámský oděv pro ženy: Hidžáb, Dupata, Abája, Čador, Nikáb a Burka | Foto: Michal Jindra

ČRo, Pavlína Nečásková, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme