Policie ve Frankfurtu zadržela více než 350 radikálních demonstrantů

V centru Frankfurtu nad Mohanem proti sobě stojí policejní auta a barikády. Odpůrci kapitalismu z hnutí Blockupy demonstrují proti Evropské centrální bance, které dávají za vinu současnou ekonomickou krizi na jihu Evropy. Přestože policie počítala s velkými demonstracemi, násilnosti ji zaskočily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtržnosti ve Frankfurtu nad Mohanem

Výtržnosti ve Frankfurtu nad Mohanem | Zdroj: Reuters

Během dopoledních násilných protestů policie zadržela na 350 radikálů.

V centru města hořela policejní auta a na některých místech zaútočili demonstranti na policejní kordony, které chrání novou budovou Evropské centrální banky.

Už v ranních hodinách se nad Frankfurtem vznášel tmavý dým, který stoupal z několika zapálených barikád, na kterých mimo jiné hořely pneumatiky a popelnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Frankfurtu se před otevřením nového sídla ECB strhly násilné protesty. Situaci před polednem přiblížil zpravodaj ČRo Pavel Polák

Někteří radikálové rozbíjeli výlohy, házeli na policisty kameny a podpalovali policejní vozy.

Na straně policie je hlášen jeden vážně zraněný. Dalších asi 80 policistů bylo zraněno blíže neurčenými chemikáliemi.

„Hnutí Blockupy se shodlo na tom, že nebudeme situaci eskalovat. A doufám, že to tak bude,“ řekl dopoledne mluvčí tohoto hnutí Malte Fiedler.

Některá protestní shromáždění probíhají poklidně. V krizových místech ale nasadila policie vodní děla a obrněná vozidla.

Protestující ve Frankfurtu zapálili několik policejních vozů | Foto: Reuters

Na odpoledne jsou ve Frankfurtu ohlášené další protestní akce, v ulicích má být podle odhadu policie na 10 tisíc lidí.

Hnutí Blockupy tímto způsobem protestuje proti způsobu, jakým země eurozóny řeší ekonomickou krizi na jihu Evropské unie, zejména v Řecku.

Úsporný diktát podle nich Řecko jenom dusí a nedává mu možnost, jak se z krize vzchopit. Argumentují tím, že záchranné balíky pro Řecko pomáhají hlavně evropských bankám, které dříve nakupovaly řecké dluhopisy a dnes jim hrozí, že o tyto investované peníze přijdou.

Mezi demonstranty jsou ale i vyložení odpůrci kapitalismu, levicová scéna, a to nejen z Německa, ale i třeba z Itálie nebo Francie.

Pavel Polák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme