Ve Skotsku skončilo referendum, podle průzkumu prestižní agentury uspěli odpůrci samostatnosti

Ve 23 hodin se ve Skotsku zavřely dveře volebních místností a skončilo tak historické referendum o nezávislosti země na Británii. Předpokládá se, že volební účast překročila 80 procent. Výsledky by měly být známé v pátek ráno. Prestižní britská agentura YouGov předpovídá prohru příznivců skotské nezávislosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové volební komise zahajují proces sčítání hlasů v referendu o nezávislosti Skotska

Členové volební komise zahajují proces sčítání hlasů v referendu o nezávislosti Skotska | Zdroj: Reuters

Během referenda se nepoužívaly takzvané exit polls (tedy průzkumů mínění lidí odcházejících z volebních místností), agentura YouGov se ale rozhodla prezentovat dílčí průzkum. Podle něj se v referendu proti nezávislosti Skotska vyjádřilo zhruba 54 procent voličů.

BBC to řekl prezident společnosti, jeden z nejznámějších britských analytiků a politologů. Prohlásil, že si je na 99 procent jistý vítězstvím hlasů proti skotské samostatnosti.

Odhad agentury YouGov je založený na vzorku 1800 voličů. Ukazuje větší odstup mezi oběma tábory, než jaký naznačovaly poslední průzkumy.

Zájem o hlasování v referendu byl celý den velký, podle odhadů dorazilo k volebním urnám přes 80 procent voličů a na některých místech Skotska byla až 90 procentní účast.

Ještě po 23. hodině stáli u volebních místností lidé, kteří chtěli odevzdat svůj hlas. Volební komise rozhodla, že to těm jedincům, kteří stáli ve frontě úderem 23 hodiny, umožní.

Ihned po uzavření volebních místností začalo ve 32 volebních obvodech sčítání hlasů. Výsledky postupně přicházejí do provizorního sídla volební komise. Jako první se začaly sčítat korespondenční hlasy. V poštovním hlasování mělo podle neoficiálních údajů odhlasovat 95 procent zaregistrovaných voličů.

Podle zpravodaje ČRo Jiřího Hoška se v ulicích Edinburghu po skončení hlasování začali shromažďovat lidé, kteří chtějí počkat až do rána na výsledky. Podobné je to v dalších skotských městech, asi 3 tisíce příznivců samostatného státu se sešlo například na náměstí v Glasgowě.

Buckinghamský palác oznámil, že královna Alžběta II. situaci bedlivě sleduje a je v kontaktu s úředníky jak v Londýně, tak v Edinburghu.

Skotsko | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme