Ve Středozemním moři zemřelo přes 600 migrantů, italský premiér požádal o mimořádný summit

Ve Středozemním moři pokračuje pátrání italského a maltského námořnictva po uprchlících z převrácené rybářské lodi. Na palubě jich mohlo být až 700. Z vody se zatím podařilo dostat nanejvýš 50 přeživších. Jde o jedno z největších námořních neštěstí od konce druhé světové války. Italský premiér Matteo Renzi už kvůli situaci s uprchlíky ve Středozemním moři vyzval ke svolání mimořádného summitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie doprovází migranty, kteří vystoupili z lodi námořnictva v sicilském přístavu Pozzallo

Policie doprovází migranty, kteří vystoupili z lodi námořnictva v sicilském přístavu Pozzallo | Zdroj: Reuters

Loď s běženci se začala potápět okolo půlnoci asi 200 kilometrů jižně od italského ostrova Lampedusa.

Příčina nehody zatím není úplně jasná. Uprchlíci se nejspíš nahromadili na jedné straně plavidla, když se k němu začala přibližovat jiná obchodní loď. Její posádla pak přivolala záchranáře a snažila se pomoci uprchlíkům, kteří spadli přes palubu do moře.

Mluvčí italské pobřežní hlídky řekl BBC, že operace se bude nyní zřejmě soustředit především na hledání mrtvých těl uprchlíků.

Kvůli krizi s uprchlíky požádal italský premiér Matteo Renzi o svolání mimořádného unijního summitu. Situací by se tak evropští lídři měli zabývat už příští týden. Renzi na palčivost situace s uprchlíky upozornil už před víkendem.

Masovému přílivu migrantů čelí zejména Itálie, během uplynulého týdne k jejím břehům připlulo na 11 tisíc lidí.

„Myslím, že Středozemí je moře a ne hřbitov. Hlavním problémem je situace v Libyi. Právě přes ni do Itálie přichází více než 90 procent afrických uprchlíků. Je proto zásadní stabilizovat Libyi. Itálie je připravena pro to udělat maximum,“ uvedl.

K rychlému jednádní a rozhodné akci vyzval mezinárodní společenství i Papež František. „Tváří tvář této tragédii chci vyjádřit mou nejupřímnější bolest a slib, že na oběti a jejich rodiny budu myslet při motlitbách,“ řekl.

Počet obětí ve Středozemním moři roste

Podle úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky od začátku roku do nynějška zahynulo ve vodách Středozemního moře více než 900 lidí, kteří se vydali na riskantní cestu do Evropy. Počet obětí teď zřejmě přesáhne 1500.

„O otroky se obchodníci dobře starali, protože je chtěli prodat. O imigranty se ale pašeráci nezajímají. Nechali si zaplatit za to, že je vzali na loď, ale jestli loď dopluje do cíle, nebo ne, je jim jedno,“ řekl v Římě exkluzivně pro Radiožurnál vrchní velitel italského loďstva admirál Filippo Maria Foffi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o ztroskotání lodi s migranty ve Středozemním moři přidali redaktor Ondřej Himmer a zpravodaj Ondřej Houska

Kvůli rostoucímu počtu obětí z řad uprchlíků se snaší kritika i na Evropskou unii. Itálie před koncem roku zrušila svou pátrací operaci Mare Nostrum a místo ní ve Středozemním moři působí operace Evropské unie Triton. Ta má ale zhruba jen třetinový rozpočet.

Italové operaci Mare Nostrum zahájili po předloňské smrti stovek uprchlíků nedaleko ostrova Lampedusa. Po běžencích pátrali i daleko mimo oblast, ve které je to jejich povinnost. Itálie si ale stěžovala na vysoké náklady operace a navíc Velká Británie a další státy požadovaly, ať operaci ukončí. Podle nich totiž mohla běžence lákat k tomu, aby cestu podnikly.

Evropská operace Triton je mnohem menší než Mare Nostrum a EU větší akci ani zajistit nemůže, protože na to nemá prostředky. Pokud by se mělo pátrání po lodích s uprchlíky opět zvýšit, musely by přispět jednotlivé členské země unie.

Ondřej Himmer, Ondřej Houska, mka, Olga Kořánková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme