Ve Štýrském Hradci najel řidič úmyslně do davu lidí, tři zabil a přes 30 zranil

Řidič terénního auta úmyslně najel do davu chodců v centru Štýrského Hradce v Rakousku. Podle tamních médií jsou na místě nejméně tři mrtví a přes 30 zraněných, někteří z nich jsou v ohrožení života. SUV se řítilo centrem města rychlostí až 150 kilometrů za hodinu. Řidiče zadržela policie, vyslýchá ho a zjišťuje jeho motiv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidič terénního auta úmyslně najel do davu lidí v centru Štýrského Hradce

Řidič terénního auta úmyslně najel do davu lidí v centru Štýrského Hradce | Zdroj: ČTK

Podle štýrského policejního šéfa Josefa Klammingera masakr nemá teroristické pozadí a řidič patrně trpěl psychózou vyplývající z jeho rodinného života. Klamminger naznačil, že muž se nejspíš přestal ovládat po hádce.

„Nebyl to politický nebo extremistický čin. Šlo o akci jednotlivce a o jeho motivech zatím nemůžeme nic říct. V tom by nám měl pomoci psychiatrický posudek soudního znalce,“ uvedl.

Šestadvacetiletý Rakušan se zřejmě bosenskými kořeny najel krátce po poledni stokilometrovou rychlostí do středu náměstí Štýrského Hradce. Už cestou tam po ulici Herrengasse porážel chodce a pobodal dva lidi.

Na konci z auta vystoupil a než ho bez odporu zadržela policie, ohrožoval kolemjdoucí nožem. Jen těžko představitelnou situaci popsal jeden ze svědků pár minut po incidentu rakouské televizi ORF. Podle něj lidé volali o pomoc, další pak záchranku.

Podle svědka rakouské tiskové agentury ležely oběti činu přikryté na ulici. Je mezi nimi čtyřleté dítě z Rakouska, 28letý Rakušan a 25letá žena. Na místě incidentu zasahovaly čtyři vrtulníky a několik desítek sanitek. Hlavní náměstí Štýrského Hradce je uzavřeno kvůli vyšetřování, dopravní provoz v okolí řídí policisté.

Starosta města Siegfried Nagl vyzval obyvatele, aby kontaktovali své příbuzné, zda jsou v pořádku. Úřady také zřídily mimořádnou telefonní linku pro svědky a rodinné příslušníky obětí i zraněných po incidentu. Kvůli události svolaly úřady krizový štáb.

Ministr vnitra čin zřejmě šíleného řidiče odsoudil a zároveň přislíbil, že policie udělá vše pro to, aby objasnila pozadí celého případu. Slíbil také pomoc všem postiženým.

Starosta města neskrýval dojetí a zároveň poděkoval všem záchranářům. „Chci poděkovat záchranným složkám za jejich rychlou reakci. Nikdy jsem nic takového neviděl,“ řekl Siegfried Nagl.

Vlnu solidarity vyvolali i uživatelé sociálních sítí. Zhruba tisícovka lidí na facebooku má jako profilovou černou fotografii, černý rámeček se slovy „Hradec drží smutek“.

V 18 hodin se také konala smuteční bohoslužba za oběti neštěstí v jednom z kostelů ve městě. Ruší se veškeré sportovní i kulturní akce, které byly na dnešek naplánované. Týká se to jak například fotbalového utkání, tak i oslav a koncertů. Ve městě zavlály černé vlajky svěšené na půl žerdi.

Marie Woodhamsová, Český rozhlas, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme