Ve Švédsku vrcholí parlamentní volby

Voliči ve Švédsku v parlamentních volbách rozhodují o tom, jestli stávající vláda pravého středu zůstane v úřadu i následující čtyři roky, nebo jestli do vládních úřadů nominují zástupce levicové koalice. Volební místnosti se uzavřou v neděli ve 20 hodin a volební výsledky by měly být pravděpodobně známy do půlnoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Předvolební kampaň byla ve Švédsku velmi klidná bez velkých skandálů i osobních útoků mezi jednotlivými kandidáty a jejich politickými stranami. Témata se týkala domácí politiky, zahraniční chyběla. Jednalo se zejména o zdravotní péči, efektivitu sociálního systému a školství.

Až dva miliony Švédů využily možnost hlasovat předem – na předem určených místech, což znamená, že dva miliony hlasů byly odevzdány ještě předtím než se oficiálně začalo hlasovat v neděli ráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Skandinávii Tomáš Sniegoň o průběhu voleb ve Švédsku v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Švédsko se v poválečném období stalo v západním světě unikátem tím, že tu s výjimkou třinácti let vládli po celou dobu sami nebo v koalicích sociální demokraté. Letos se jim podle průzkumů ale příliš nedaří, protože čtyřčlenná vládní koalice pravého středu má podle všeho dobré šance na udržení své převahy nad levicí. Sociální demokraté nemají letos také tak výrazné osobnosti jako v minulosti.

Další stranou, o které se v souvislosti s dnešními volbami dost mluvilo, jsou Švédští demokraté, tedy nacionalistická radikální strana, která volá po omezení přistěhovalectví. Její „zviditelnění“ je dáno i tím, že nacionalismus a radikální řešení se stále více prosazují také v sousedním Dánsku. Šance Švédských demokratů se odhadují mezi pěti a šesti procenty a tato strana by se tak mohla stát osmou parlamentní stranou ve Švédsku.

Švédové volí především mezi přesně definovanou levicí a pravicí. Švédské politické strany se totiž na možných vládních koalicích dohodly nikoliv až po volbách, jak bývalo zvykem, ale již dlouho před nimi a možnost jednání stran napříč politickým spektrem tak prakticky vyloučily.

Ze Švédska tím de facto vymizel politický střed, když pravici tvoří konzervativci, liberálové, agrárníci i křesťanští demokraté a levici sociální demokraté, exkomunisté a zelení. Na příslib předem definované společné koalice mohou doplatit zejména sociální demokraté, neboť jejich strana po oznámení těsného spojenectví s exkomunisty ztratila plnou třetinu svých dřívějších voličů.

Tomáš Sniegoň, Daniela Pavlíčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme