Ve věku 96 let zemřel Les Munro. Poslední pilot RAF z Bořitelů hrází

Britské letectvo přišlo o jednoho z hrdinů 2. světové války. Pilot RAF Les Munro patřil k jednotce zvané Bořitelé hrází - Dambusters. Zemřel na Novém Zélandu ve věku 96 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pilot RAF Les Munro

Pilot RAF Les Munro | Foto: Repro YouTube.com

Bořitelé hrází byla speciální jednotka královského letectva. Jednalo se o dvě desítky bombardérů, které měly ve výbavě zvláštní typ bomb.

Jednotka měla za úkol zničit přehrady v průmyslové oblasti Porúří - vyřadit elektrárny, továrny a zatopit oblasti pod hrázemi.

Dnes už žijí jen dva členové posádek bombardérů. Les Munro byl poslední pilot, který vedl letadlo k jedné z hrází v Německu.

Piloti vše nacvičovali nad jednou z přehrad v Británii. Les Munro před několika lety řekl televizi BBC, že nejtěžší nebylo samotné bombardování cíle, ale doletět k němu většinou úzkým údolím.

Bomby skákaly jako žabky

Hráze navíc byly dobře střežené, a tak letadla musela letět nízko - asi 18 metrů nad hladinou - aby shodila speciální skákavé bomby. To byly podvodní miny vyvinuté speciálně pro ničení tří hrází v Porúří. Jako žabky poskakovaly po hladině, před hrází se potopily a teprve tam vybuchly.

Posádka musela velmi dobře spočítat moment, kdy bombu shodí, aby nepřeskočila hráz a zároveň vybuchla dostatečně blízko a přehradu zničila.

I když Bořitelé hrází vlastně podnikli jen jednu dvoudenní akci, a to 16. a 17. května 1943, vešli do válečných dějin, vzniklo o nich dokonce několik filmů. Dvě ze tří hrází se podařilo značně poškodit, třetí jen lehce.

Dambusters také zabili asi 1600 Němců, zatopili doly a poškodili továrny. Cena za to ale byla vysoká - ze 130 členů posádek se jich vrátilo 77. Mezi nimi byl i Les Munro, jeho letoun byl ale poškozený protileteckým dělem už nad Nizozemskem, a k cíli tedy nedoletěl. Musel se vrátit do Velké Británie.

Dambusters (Bořitelé hrází) - jednotka RAF | Foto: Michal Jindra

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme