Ve vlaku u bavorského Würzburgu na cestující sekyrou útočil 17letý Afghánec. Motiv není znám

V příměstském vlaku u bavorského Würzburgu napadl v pondělí v noci 17letý mladík sekerou cestující a čtyři z nich zranil. Policie útočníka zastřelila na útěku. Podle dosavadních informací se jedná o žadatele o azyl z Afghánistánu, který do Německa přišel před několika měsíci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník v regionálním vlaku u bavorského Würzburgu napadl sekyrou cestující

Útočník v regionálním vlaku u bavorského Würzburgu napadl sekyrou cestující | Zdroj: Reuters

Bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann v německé veřejnoprávní televizi uvedl, že je ještě příliš brzy na spekulace ohledně motivu útočníka.

„Útočníkem má být 17letý Afghánec, který žil nějakou dobu v Ochsenfurtu,“ popsal Herrmann. „Najednou napadl cestující nožem a sekerou, několik z nich vážně zranil. Někteří nyní můžou bojovat o život,“ dodal.

Podle policejního mluvčího Fabiana Henche byly čtyři osoby zraněny, tři z nich vážně, a dalších 14 lidí utrpělo šok. Po útoku souprava zastavila v Heidingsfeldu, kde Afghánec vlak opustil.

Z Würzburgu na místo činu odjelo zvláštní zásahové komando, které se pokusilo mladíka zastavit. Útočníka policie zastřelila v sebeobraně poté, co na policisty zaútočil.

Klíčová otázka, na kterou zatím úřady nedaly odpověď a která otevírá široké pole pro spekulace, je, nakolik se jednalo o připravený a naplánovaný útok.

Tomu, že nejspíš nešlo o náhlý záchvat nepříčetnosti, napovídá skutečnost, že mladík zaútočil kromě nože také sekerou, se kterou se běžně ve vlaku necestuje.

Jednou z vyšetřovacích verzí, kterou policie sleduje, je možnost, že šlo o útok s islamistickým podtextem. Jeden ze svědků uvedl, že mladý Afghánec při útoku zvolal: „Bůh je veliký, Alláhu Akbar.“

Oficiální potvrzení ale zatím neexistuje. Policie chce prohledat útočníkův pokoj a hledat indicie, které by nasvědčovaly nebo naopak vyvrátily, že šlo o islamistu nebo někoho, kdo se zradikalizoval.

Bavorský ministr vnitra v noci řekl, že mladý Afghánec do Německa přišel před několika měsíci bez rodičů jako nezletilý uprchlík. Byl údajně ubytován v okolí Würzburgu a před dvěma týdny se dostal do pěstounské rodiny.

Pavel Polák, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme