Ve Walesu začíná summit NATO, podle Rasmussena jeden z nejdůležitějších v historii

Státy Severoatlantické aliance zareagují na ruskou hrozbu a posílí společnou obranu. Před začátkem dvoudenního summitu zemí aliance ve Walesu to řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Lídři aliance by se podle něj měli dohodnout na vzniku nové speciální jednotky rychlého nasazení. Ta by měla být schopna nasazení nejpozději do dvou dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štítky s názvy zemí, které se zúčastní summitu NATO v hotelovém komplexu Celtic Manor nedaleko velšského Newportu

Štítky s názvy zemí, které se zúčastní summitu NATO v hotelovém komplexu Celtic Manor nedaleko velšského Newportu | Zdroj: Reuters

Každý potenciální agresor si podle generálního tajemníka NATO musí jasně uvědomit odhodlání spojenců přijít si navzájem na pomoc.

Rasmussen doslova uvedl, že když útočník byť jen pomyslí na vojenskou akci, musí vzít na vědomí, že nebude čelit jen armádě napadeného státu, ale Severoatlantické alianci jako takové.

Přehrát

00:00 / 00:00

NATO zareaguje na ruskou hrozbu a posílí společnou obranu, zaznělo před summitem aliance. Z Walesu telefonoval Ondřej Houska

Právě k tomuto účelu chce NATO vybudovat speciální jednotky rychlého nasazení o několika tisíci mužích. Mají být schopné přesunu na ohrožené území do dvou dnů. Do nové speciální jednotky budou podle Rasmussena dodávat vojáky členské země NATO na principu rotace.

Jak dodal vysoce postavený diplomat NATO, pokud summit vznik jednotky schválí, aliance očekává, že do ní určitým způsobem přispějí všichni spojenci.

Jeden z nejdůležitějších summitů NATO v historii

Generální tajemník zdůraznil, že hlavním úkolem Severoatlantické aliance zůstává obrana území všech svých členů. NATO se tak vrací ke kořenům.

Po skončení studené války se přitom zdálo, že hrozby v Evropě pominuly a aliance se bude soustředit na zahraniční mise, jako byla například ta v Afghánistánu. Jenže ruská vojenská akce na Ukrajině a ruská slova o ochraně svých menšin v zahraničí vše změnily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o postoji NATO k Rusku a k dění na Ukrajině mluvil ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Britský premiér David Cameron Rusku připomněl, že spojenci na jeho chování musí reagovat. Vztahy mezi Evropskou unií či NATO a Ruskem po zásahu Moskvy na Ukrajině prý nemůžou zůstat stejné, zvlášť, když ruští politici Severoatlantickou alianci otevřeně označují termínem ‘protivník‘.

O tom mluvil v rozhovoru pro Český rozhlas i český ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Ta změna bezpečnostní rovnováhy v Evropě, ta si myslím, že je na hodně dlouhou dobu,“ uvedl Stropnický.

Summit NATO projedná pomoc ukrajinské armádě. Nemá jít o přímé dodávky zbraní

Číst článek

Na druhou stranu ale nikdo z čelných evropských politiků netvrdí, že se schyluje k válce mezi Ruskem a Evropou.

Německá kancléřka Angela Merkelová zdůrazňuje, že konflikt nemá vojenské řešení. Evropané prý na Ukrajinu válčit určitě nepůjdou. NATO však chce tváří v tvář ruské politice posílit společnou obranu.

I proto mluví generální tajemník Rasmussen o nadcházejícím summitu NATO ve Velké Británii jako o jednom z nejdůležitějších v celé historii aliance.

NATO | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme