Věc bezpečnosti, či zásah do soukromí, přou se europoslanci o sbírání dat o cestujících

Letecké společnosti budou možná vládám automaticky předávat údaje o svých cestujících, tak to alespoň před časem navrhla Evropská komise a podporují to i země Evropské unie. Hlavně po nedávných teroristických útocích v Paříži tvrdí, že takové informace potřebují k tomu, aby mohly teroristy odhalit. Jenže s tím nesouhlasí někteří europoslanci a bez jejich souhlasu tato povinnost platit nezačne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo společnosti American Airlines odlétá z londýnského letiště Heathrow (ilustrační foto)

Letadlo společnosti American Airlines odlétá z londýnského letiště Heathrow (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Asi největším kritikem je europoslanec německých zelených Jan Philipp Albrecht. Masové poskytování soukromých dat vládám je podle něj v rozporu s demokracií a právním státem.

S touto kritikou až dosud souhlasila většina europoslanců, třeba i Jiří Maštálka z KSČM. Podle něj záleží na tom, kdo bude mít k datům přístup. „Mohou být využita a zneužita, o tom jsem zcela přesvědčen,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na názor na sbírání dat o cestujících se europoslanců ptal zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Maštálka upozorňuje například na nedávné masové zneužívání dat americkými tajnými službami.

Třeba jeho kolega Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL však takové obavy považuje za přehnané. „Podle mě se musíme vzdát části svého soukromí, aby byla zajištěna bezpečnost. My v současné době nejsme schopní vysledovat takzvané zahraniční bojovníky na základě toho, že nemáme dostatek informací,“ poznamenal.

Zdechovský poukazuje na riziko, které představuje mnoho set Evropanů, kteří odešli bojovat do občanské války v Sýrii. Pokud se vrátí zpět do Evropy, může se jednat o vycvičené lidi věřící ve fundamentalistickou ideologii. A právě proto jsou podle Zdechovského informace o pohybech takových lidí nezbytné.

Proti terorismu chce Francie bojovat i ve věznicích či sledováním cestujících

Číst článek

Stejně to vidí Jiří Pospíšil zvolený za TOP 09. „Evropské státy, které bojují proti terorismu, by měly vědět, kam někteří pasažéři lítají, zvláště do určitých rizikových zemí. Je to podle mého názoru a názoru expertů mimořádně důležitá informace, pokud chceme osoby podezřelé z terorismu sledovat a zabránit jejich protizákonné činnosti,“ uvedl Pospíšil.

Třeba Petr Ježek z hnutí ANO však připomíná, že evropský soud už před časem v jiné záležitosti odmítl možnost neomezeného sbírání soukromých dat. Proto jsou podle něj potřeba omezení, která by chránila soukromí.

„Problém není v tom, že by data nebyla k dispozici, ale problém je v tom, že data nejsou efektivně sdílena a vyhodnocována, analyzována,“ řekl Ježek.

I o lepším sdílení informací chtějí země EU po teroristických útocích v Paříži jednat. Zároveň však trvají i na možnosti získávat data cestujících od leteckých společností. Evropský parlament by měl o návrhu znovu jednat na jaře.

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme