Británie chce zamezit zneužívání sociálních dávek migranty z EU, řekl premiér Cameron

Snížení počtu migrantů z Evropské unie je pro Velkou Británii podmínka pro další setrvání země v unii. Prohlásil to britský premiér David Cameron v dlouho očekávaném projevu, který přednesl v továrně ve West Midlands. Pokud se stane v jarních volbách znovu britským premiérem, bude chtít hlavně zamezit tomu, aby někteří cizinci v Británii pobírali sociální dávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Cameron v dlouho očekávaném projevu zkritizoval hlavně přistěhovalce, kteří zneužívají britské sociální dávky

Britský premiér Cameron v dlouho očekávaném projevu zkritizoval hlavně přistěhovalce, kteří zneužívají britské sociální dávky | Zdroj: Reuters

Britský premiér mluvil velmi opatrně. Zdůraznil, že rozhodně nechce imigraci zastavit. Británie je podle něj otevřená země a dlouhodobě z migrace těží.

Zmínil dokonce i československé letce, kteří v Británii bojovali proti nacistickému Německu. Ostře ale zkritizoval cizince, kteří podle něj zneužívají britský sociální systém.

„Lidé nerozumí tomu, jak mohou ti, kteří ještě ničím nepřispěli, ihned čerpat sociální výhody. Rodina z jiné členské země může v Británii pobírat sociální dávky na děti a posílat je domů. Naše vláda zdědila systém, kdy lidem z jiných zemí unie naši daňoví poplatníci platí donekonečna hledání práce a dokonce jim platí i nájem,“ řekl Cameron.

Podle něj si takhle typický žadatel o práci z EU přijde až na 600 liber měsíčně, tedy přes 20 tisíc korun, aniž by se vlastně o cokoliv přičinil. To chce David Cameron zastavit.

Pro migranty chce nová pravidla

Pokud se stane i po jarních volbách znovu premiérem, chce cizincům vzít nárok na některé sociální dávky až do doby, než tam bude takový člověk žít alespoň 4 roky.

Noví migranti budou muset mít předem konkrétní nabídku práce, nebudou ji moci hledat až po příjezdu. A pokud už tam jsou, nepracují déle než tři měsíce a novou práci neseženou, Británie je požádá o odchod ze země.

Britský premiér se zaměřuje hlavně na sociální systém. To má podle expertky na evropskou integraci z brněnské Masarykovy univerzity Markéty Pitrové své opodstatnění.

„Unie podle mého názoru má strašně slabě vytvořenou sociální agendu a otázku dávek, to je v začátcích. Myslím si, že to je právě to, na co Británie nyní míří. A tam je koordinace mezi Evropskou unií velmi slabá, tam by se mělo zapracovat,“ vysvětlila Markéta Pitrová.

Změny by se mohly týkat i České republiky

První krok je pro premiéra vyhrát nadcházející volby. Pokud by změnil britské zákony tak, že by ve výsledku byly namířené například proti některým konkrétním členským státům Evropské unie, mohlo by to podle Markéty Pitrové znamenat porušení principu nediskriminace.

„Porušení principu nediskriminace pro konkrétní členský stát může znamenat vznešení žaloby proti němu, a to jak ze strany Evropské komise, tak ze strany jiných evropských států,“ doplnila.

To se může týkat například i České republiky, která by tedy Británii mohla zažalovat.

Britský premiér si proto uvědomuje, že pro své návrhy bude pravděpodobně potřebovat změnit zakládací smlouvy EU. Takový krok ale vyžaduje souhlas všech členských států, tedy i České republiky.

David Cameron varoval, že pokud budou k jeho požadavkům členské státy hluché, může to nepřímo vést k vystoupení Británie z Evropské unie.

Pavlína Nečásková, Viktor Daněk, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme