Vojenskou přehlídkou v Moskvě vrcholily oslavy výročí konce druhé světové války

Moskevské Rudé náměstí zažilo nevídanou vojenskou přehlídku. Vrcholí jí oslavy 70 let od konce druhé světové války v Evropě. Velká část zahraničních hostů, včetně Miloše Zemana, na ni ale nepřišla. Přehlídku sledoval po boku Vladimira Putina například čínský prezident Si Ťin-pching nebo generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Centrem ruské metropole prošlo 16 tisíc vojáků, projela jím kolona vojenských aut a nad městem přeletěly formace stíhacích letounů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin v projevu při zahájení vojenské přehlídky na Rudém náměstí poděkoval západním spojencům za podíl na válečném vítězství a vyslovil se pro nový systém bezpečnosti.

Poděkoval také sovětským veteránům za jejich válečné úsilí, které před 70 lety vyvrcholilo dobytím Berlína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportážní průřez vojenskou přehlídkou na moskevském Rudém náměstí, kterou sledoval zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín

„Znovu si uvědomujeme velikost vítězství nad nacismem, byl to sovětský lid, kdo rozhodl o konečném výsledku války," řekl Putin.

„Našim společným úkolem se musí stát vypracování systému rovnoprávné bezpečnosti všech států odpovídající soudobým hrozbám, který bude vybudován na regionálním a globálním základě mimo vojenské bloky," dodal ruský prezident.

Mimo 16 tisíc ruských vojáků a veteránů se na Rudém náměstí představili i příslušníci spřátelených armád z několika postsovětských zemí a také vojáci ze Srbska, Mongolska, Indie a Číny.

Přehlídka měla čtyři části, postupně se zaplněným tribunám představily historické zbraně a vojáci v dobových sovětských uniformách, pěší oddíly ruské armády, motorizované jednotky a letectvo. Do pochodu vojákům vyhrávalo tisíc armádních muzikantů.

Vojenské části oslav velel velitel pozemních vojsk generál plukovník Oleg Saljukov. Vladimir Putin sledoval přehlídku z tribuny spolu s dalšími hosty. Největšímu zájmu médií se těšili prezidenti Kuby, Číny a Indie a také generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

OBRAZEM: Moskva předvedla jednu z největších přehlídek v ruských dějinách

Číst článek

Odpoledne centrem Moskvy prošel Nesmrtelný pluk, desetitisíce lidí nesly portréty padlých válečných hrdinů. Obrázek nesl i ruský prezident Vladimir Putin. Večer se na Rudém náměstí odehraje slavností koncert a nebude chybět ani ohňostroj.

Český prezident Miloš Zeman se přehlídky odmítl účastnit jako mnoho dalších evropských státníků, v Kremlu se místo toho setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem, který se také rozhodl armádní defilé vynechat.

Poté spolu se zhruba 30 ruskými a zahraničními politiky uctil památku sovětských vojáků, kteří zahynuli ve druhé světové válce. Kytici rudých karafiátů položil k hrobu neznámého vojáka v Alexandrovském parku u kremelské zdi. Uctění památky padlých vojáků Rudé armády bylo hlavním cílem prezidentovy cesty do Ruska.

Do země na oslavy přijelo 27 hlav států, tedy předsedů vlád a prezidentů. Na oslavy nedorazily prakticky žádné hlavy západních států. Zastoupení západních zemí a Spojených států je spíš na úrovni diplomatické, na úrovni ministrů zahraničí.

Kancléřka Angela Merkelová do Moskvy přijede zítra. Vladimir Putin se v Kremlu s některými oficiálními hosty už setkal. Jednal například s čínským prezidentem. Ještě dnes se má sejít také s českým prezidentem, mluvit mají o ekonomice.

Svou účast na oslavách přislíbil i severokorejský diktátor Kim Čong-un, nakonec ale nepřijel a absenci nijak nevysvětlil. V noci na dnešek ze severokorejské ponorky startovala balistická střela, což tamní média přirovnávají třeba k vystřelení prvního ruského Sputniku. Není tedy vyloučeno, že Kim Čong-un chtěl být přítomen spíš tomuto symbolickému startu.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme