Vévodkyně Kate porodila princi Williamovi druhého potomka. Je to dcera

Manželka prince Williama, vévodkyně z Cambridge, porodila dnes ráno dceru. Potvrdil to Kensingtonský palác. Matka i dítě jsou podle úřadů v pořádku a daří se jim dobře. V podvečer opustily porodnici. Jméno dívky, která je v linii nástupnictví na britský trůn na 4. místě, oznámí královská rodina později.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vévodkyně z Cambridge a princ William si odvezli novorozenou dceru domů

Vévodkyně z Cambridge a princ William si odvezli novorozenou dceru domů | Zdroj: Reuters

Druhý potomek se manželskému páru narodil v 8:34 místního času (tedy 9:34 SELČ) v soukromém křídle nemocnice svaté Marie v západním Londýně. Dívka po porodu vážila asi 3,716 kg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vévodkyni z Cambridge se narodila dcera. Podrobnosti přináší zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Je to dívka!“ křičel ihned dav, který se shromáždil před nemocnicí.

Neoficiální městský vyvolavač Tony Appleton zvěstoval radostnou novinu před soukromým křídlem nemocnice svaté Marie po 11 hodině britského času.

Palác v oficiálním prohlášení potvrdil, že královna Alžběta II. a další členové královské rodiny byli o narození informováni jako první a „ze zprávy jsou nadšeni.“

Před nemocnicí se tísní davy lidí | Foto: Reuters

Zpráva o narození děvčátka, které jako první od roku 1833 ponese titul princezna z Cambridge, je už vystavená ve slavnostním rámečku před Buckinghamským palácem.

O narození princezny informuje tabule umístěná před Buckinghamským palácem | Foto: Reuters

S gratulací přispěchali všichni prominenti britského veřejného života. Mezi prvními gratulanty na Twitteru byli premiér David Cameron a šéf opozičních labouristů Ed Milliband, o jejichž dalším politickém osudu se rozhodne v blížících se parlamentních volbách.

OBRAZEM: Narození princezny v Británii působí pozdvižení. V médiích i mezi lidmi

Číst článek

Volební místnosti se otevřou už ve čtvrtek a výsledek mezi oběma hlavními stranami se očekává nejtěsnější za poslední desítky let. Kate a Williamovi poblahopřáli i šéfové ostatních stran.

Radostnou novinu zaznamenaly také některé turistické atrakce a třeba londýnský Tower Bridge zazářil v růžové barvě.

Kate porodila necelé tři hodiny po ranním přijetí do londýnské nemocnice svaté Marie, kde se v červenci 2013 narodil i její prvorozený syn George.

Chlapcovo jméno bylo tehdy oznámeno dva dny po narození.

V případě dcery teď bookmakeři nejčastěji spekulují o jménech Alice, Elizabeth, Charlotte a Victoria. V posledních hodinách si výrazně polepšila Diana, která je momentálně pátým největším favoritem.

Bookmakeři spekulují, že nejnovější přírůstek královské rodiny dostane jméno Alice, Elizabeth, Charlotte nebo Victoria | Foto: Reuters

Rodiče si nepřáli dopředu vědět pohlaví svého druhého potomka. Lidé sázeli převážně právě na to, že se narodí děvče.

Dívka je čtvrtou v řadě následníků britského trůnu – po svém dědečkovi Charlesovi, otci Williamovi a bratru Georgovi. Jako ve většině případů se totiž očekává, že budoucím panovníkem bude prvorozený syn. Malá princezna se tak velmi pravděpodobně na trůn nedostane.

Princezna bude mít větší svobodu

Podle Jolany Kudrnové z FSV UK se dá předpokládat, že nejmladší potomci královské rodiny budou mít mnohem větší volnost v rozhodování o svém životě než jejich předchůdci.

„Přece jenom už jsme v 21. století a tlak médií i protokolu se časem zmenšuje. Nedá se tedy očekávat, že by byl jak na jejich osobní život, tak na profesi, kterou si zvolí, tak obrovský tlak,“ uvažuje.

Ceremoniář před nemocnicí svaté Marie oznamuje, že vévodkyně z Cambridge porodila dceru | Foto: Reuters

Naproti vjezdu do areálu nemocnice byla už před několika dny zřízena novinářská zóna, ve které se shromáždili reportéři z celého světa. Nechyběla ani skupinka milovníků monarchie – britská královská rodina totiž stále budí obrovský zájem veřejnosti.

Letos nesměli novináři před soukromým křídlem nemocnice přespávat. Když se dnes konečně shromáždili, vše se seběhlo příliš rychle, protože vévodkyně z Cambridge přenášela, a napětí nestačilo vygradovat. Příčinou nižšího zájmuvšak mohlo být také to, že porod koliduje s parlamentními volbami.

Británie slaví přírůstek do královské rodiny | Foto: ČTK/AP

Jiří Hošek, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme