Více než polovina mladých Britů neví téměř nic o holokaustu, zjistil průzkum

Každý čtvrtý Brit mezi 18 a 35 lety věří, že by se mohl za jeho života opakovat holokaust. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Evropského židovského kongresu. Zjistil také, že více než polovina mladých Britů nemá o vyvražďování Židů dostatečné informace. Výsledky průzkumu kongres zveřejnil krátce před panevropským fórem Let My People Live, které začne v pondělí v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostnatý drát v koncentračním táboře v Osvětimi

Ostnatý drát v koncentračním táboře v Osvětimi | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Fórum má upozornit na nárůst rasové nenávisti a náboženského extremismu v Evropě. Zároveň uctí mezinárodní Den památky obětí holocaustu.

Podle průzkumu téměř 60 procent dotazovaných mladých Britů nevědělo nic o tom, že během holokaustu zemřelo přes 6 milionů Židů.

Dalších 15 procent z nich by pak souhlasilo, aby měli Židé zapsané své náboženství v osobních dokladech. Stejný počet dotazovaných by zase uvítal, kdyby museli Židé jasně označovat své podniky. Zmíněné praktiky přitom byly součástí norimberských zákonů vytvořených nacisty.

Evropský židovský kongres zjištěná fakta označil za šokující. O rostoucí náboženské nesnášenlivosti v Evropě budou v pondělí debatovat přední zástupci parlamentů víc než 30 zemí.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme