Vídeňská skupina kritizuje Putina v protestsongu. Klip viděly statisíce lidí

Konflikt na východní Ukrajině se už dostal i do žánru protestsongu. Nejnovějším hitem na ukrajinských i ruských sociálních sítích je písnička jedné rakouské kapely. Dělá si legraci z ruského prezidenta Vladimira Putina, ale i z lidí, kteří nad sebou potřebují mít silného vládce. Přes půl milionu zhlédnutí na serveru YouTube svědčí o tom, že se Rakušané trefili svým klipem do černého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek vystřižený z klipu Wladimir (Put Put Putin) skupiny Rammelhof na serveru YouTube

Snímek vystřižený z klipu Wladimir (Put Put Putin) skupiny Rammelhof na serveru YouTube | Foto: YouTube. com

Skladba „Vladimir Put-put Putin“ si hraje se slovíčky, citoslovce přivolávání slepic se nápadně hodí k příjmení ruského prezidenta. Slepice hrají koneckonců ve videoklipu jednu z hlavních rolí.

Na internetu je skladba úspěšná na Ukrajině i v Rusku, i když je celá nazpívaná v trochu krkolomném vídeňském dialektu. Text si nebere servítky, lidé podle něj tolerují Vladimiru Putinovi částečně diktátorský režim, protože stejně vědí, že se neobejdou bez ruského plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protestsong vídeňské skupiny Rammelhof kritizuje ty, kteří nad sebou chtějí mít politiky s pádnou rukou. Mluví o něm zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Sousedy Ruska drží podle písničky Putin v šachu, s výjimkou Ukrajiny, kde si pomohl tanky. Na lidská práva Rusko nebere podle songu ohled.

Rusové ale nejsou jediní, kdo hledají silného vůdce, tvrdí vídeňská skupina. Němci mají svou „mamku“, jak se přezdívá kancléřce Angele Merkelová, Američané Baracka Obamu. A v Rusku, tam je Putin, zpívá rakouská kapela Rammelhof. S písní vyhrála v Rakousku i letošní soutěž o nejlepší protestsong.

Na internetu se ale dají najít i videa, která Vladimira Putina oslavují. K těm už starším, známějším, letos přibyl třeba klip ruské zpěvačky Mašani: „Putine - můj milý Putine“.

Rakouská kapela Rammelhof sice dává Putinovi úplně opačné znaménko, přesto nekritizuje jenom ruského prezidenta, ale i lidi, co za ním slepě jdou - podle kapely - tak trochu jako slepice.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme