VIDEO: Boeing nad Ukrajinou sestřelila raketa Buk, oznámili vyšetřovatelé

Malajsijský boeing MH17 sestřelila loni v červenci nad východní Ukrajinou raketa vypálená z protiletadlové baterie typu Buk. Uvedli to dnes nizozemští vyšetřovatelé. Raketa vyletěla odněkud z území poblíž ruských hranic, kdo konkrétně ji vypálil, by však mělo potvrdit až další vyšetřování. Rusko označilo zprávu za zaujatou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrekonstruované letadlo MH17 na tiskové konferenci nizozemských vyšetřovatelů (ilustrační foto)

Zrekonstruované letadlo MH17 na tiskové konferenci nizozemských vyšetřovatelů (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Letoun Malajsijských aerolinií, v jehož troskách zahynulo 298 lidí, podle vyšetřovatelů vybuchl ve vzduchu.

Jeho kokpit před tím zasáhly šrapnely z rakety typu Buk, což experti určili podle děr v kabině a podle úlomků, které našli v tělech pilotů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu nizozemských vyšetřovatelů k sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou okomentoval letecký publicista Martin Velek

Další důkazem byl záznam komunikace uvnitř pilotní kabiny. V posledních zlomcích sekundy je na něm slyšet exploze. Vyšetřovatelé vyloučili technickou závadu nebo bombu na palubě. Raketa prý nevybouchla v letadle, ale asi jeden až tři metry nalevo od kokpitu.

Už před oficiálním zveřejněním se se závěrečnou zprávou seznámili příbuzní obětí, většinou Nizozemců, na schůzce v Haagu.

Otec jednoho z cestujících agentuře AP řekl, že pasažéři podle zprávy zemřeli téměř okamžitě. Emočně vypjatý moment nastal podle něj ve chvíli, kdy příbuzní zhlédli animaci zásahu.

Následně se se závěry vyšetřování mohli seznámit zástupci médií na letecké základně Gilze-Rijen. Tam je také vystavený hlavní důkazní materiál – přední část vraku, jak ji vyšetřovatelé sestavili z nalezených trosek.

Kdo raketu odpálil, zpráva přímo neříká. Vyšetřovatelé určili prostor o velikosti zhruba 320 kilometrů čtverečních nedaleko ruských hranic, odkud mohla raketa vyletět, z jakých pozic a kdo konkrétně střílel, však zatím říct nedokážou.

Na palubě malajsijského letadla MH17, které se na východě Ukrajiny zřítilo loni 17. července, zahynulo 298 lidí, z toho asi dvě třetiny Nizozemců. Kdo za neštěstí nese odpovědnost, zatím stále není jasné. Ukrajina obviňuje separatisty, ti spolu s Ruskem viní Kyjev. Nizozemsko chtělo, aby byli viníci katastrofy po vyšetřování postaveni před mezinárodní soud OSN. Rusko však jeho vznik zablokovalo. Nově zveřejněnou zprávu nizozemských vyšetřovatelů označují Rusové za zaujatou.

To bude předmětem zkoumání mezinárodního vyšetřovacího týmu. Výsledky by mohly být známé na začátku příštího roku.

Kyjev a jeho západní spojenci podezírají z útoku na letoun povstalce vyzbrojované Moskvou či přímo ruskou armádu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes řekl, že sestřelení letadla bylo „operací ruských tajných služeb“.

Verze, s nimiž přichází ruská strana, naopak svalují vinu na Kyjev. Ještě před Nizozemci zveřejnila svou zprávu také ruská zbrojovka Almaz-Antej, která rakety Buk vyrábí.

Její vyšetřovatelé prý provedli dva pokusy s raketou Buk a předním dílem letadla podobného tomu, jaký měl sestřelený boeing. Uvedli, že se nizozemská zpráva mýlí, pokud jde o přesný typ rakety i místo, odkud byla odpálena, a tvrdí, že raketa vyletěla z oblasti kontrolované ukrajinskou armádou.

Později pak náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rybakov označil zprávu nizozemského týmu za zaujatou.

Podcenění nebezpečí

I zpráva nizozemských vyšetřovatelů přece jen zmiňuje jistou vinu. Ukrajina podle ní měla varovat letecké společnosti před možným nebezpečím.

Před kritickým dnem totiž znesvářené strany v oblasti sestřelili několik vrtulníků a letadel. Jedno i ve výšce přes šest kilometrů.

Civilní letadla sice létají nad hranicí 10 kilometrů, Buk však může mířit i na cíle ve výšce 20 kilometrů a Ukrajina věděla, že v oblasti zbraně s takovým dostřelem jsou.

Na druhé straně i většina let společností považovala trasy nad územím, kde se bojovalo, za bezpečné. Stejně jako Malajsijské aerolinie létaly nad východní Ukrajinou i spoje dalších 61 dopravců ze 30 zemí. Dne 17. července, kdy k neštěstí došlo, letělo stejnou oblastí 160 linek.

Katastrofa malajsijského boeingu nad Ukrajinou | Foto: ČTK

Pavel Novák, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme