Viktoriin kříž poprvé získá žijící voják za hrdinství v Afgánistánu

Nejvyšší britské válečné ocenění, které se uděluje za mimořádnou chrabrost tváří v tvář nepříteli, dostane poprvé žijící voják za hrdinství v afghánské misi. Vyznamenán bude desátník Joshua Leakey za hrdinství, které předvedl v okamžiku, kdy byla smíšená britsko-americká hlídka napadena v srpnu 2013 v provincii Helmand bojovníky Talibanu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský voják (ilustrační foto)

Britský voják (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Britský výsadkář, který se vrátil do Afghánistánu na 3.bojový turnus, ignoroval palbu nepřítele a seběhl z prudkého kopce, aby ošetřil zraněného amerického důstojníka. Následně vyběhl na kopec, kde se chopil jednoho z kulometů a otočil palbu na islámské radikály. Střely útočníků se přitom odrážely od zbraně, ze které pálil teprve sedmadvacetiletý Leakey.

Příslušník 1.praporu elitního výsadkového pluku se rozběhl ještě potřetí a vytáhl další opuštěný kulomet na vyvýšené stanoviště, odkud zaútočil na povstalce. Tímto nevídaným hrdinstvím strhnul i další členy hlídky, kteří nakonec bojovníky Talibanu porazili ve střetu, který se dlouho z pohledu spojenců jevil jako prohraný.

Vyznamenání prý statečný voják převezme s obrovskou pokorou za všechny britské výsadkáře, kteří bojovali a padli Afghánistánu od roku 2006. Zdůrazňuje, že byl, je a bude obyčejný kluk, a že boj s ozbrojenci Talibanu byl prostě jen „obyčejný den v práci, kdy se shodou okolností ocitl v jistý okamžik na určitém místě.“

Když se o ocenění dozvěděli desátníkovi rodiče, byli prý úplně bez sebe. Joshua totiž není v rodině Leakyových první, kdo získá Viktoriin kříž. Posmrtně ho dostal desátníkův vzdálený bratranec Nigel Leakey. Důvodem bylo hrdinství v boji s italskou tankovou jednotkou v dnešní Etiopii v roce 1941.

Ocenění jednotlivce naruší ducha jednotky

Myšlenka udělovat vojákům vyznamenání za chrabrost vznikla už v roce 1854. Královna Viktorie ji posvětila v roce 1856. Někteří velitelé byli ze začátku proti s tím, že individuální ocenění poškodí soudržnost celé jednotky.

Schvalování návrhu je mnohastupňová procedura, kdy návrh putuje na stůl k ministru obrany a pak svůj podpis musí připojit i sama královna, Alžběta II. Doporučení musí být zcela mimořádného rázu, aby návrh měl naději na úspěch.

Britské válečné vyznamenání Viktoriin kříž je udělováno vojákům za chrabrost v boji | Foto: Mike Weston Wikipedia, Open Government Licence v1.0.

Jednou v historii vzešel dokonce podnět od nepřítele, protože nepřežil jediný britský/spojenecký voják, který by bezprecedentní hrdinství mohl dosvědčit. To se přihodilo novozélandskému bombardovacímu letci Lloydu Triggovi, jehož navrhl na vyznamenání kapitán německé ponorky, kterou Trigg potopil.

Kříž královny Viktorie je mimořádně prestižní řád. Od konce druhé světové války ocenění za chrabrost v boji s nepřítelem získalo jen 15 mužů. Často je jen útěchou pro příbuzné a přátele padlých vojáků.

Když si Viktoriin kříž zaslouží za mimořádné hrdinství celá jednotka, rozhodne o držiteli kříže los. Naposledy se to stalo v roce 1918.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme