Vladimira Putina pozvali ruští vědci na archeologickou expedici na Krym

Ruský prezident Vladimir Putin si vyzkouší profesi mořského archeologa. Na expedici po krymské části Hedvábné stezky ho pozvala Ruská zeměpisná společnost, která si letos připomíná 170 let od svého založení. Putin by se měl výpravy zúčastnit na konci srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Putin se zapojí do archeologického výzkumu na anektovaném Krymu (archivní foto)

Putin se zapojí do archeologického výzkumu na anektovaném Krymu (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Hedvábná stezka kdysi spojovala Asii a Středomoří. Čína, Kazachstán a Rusko by ji chtěly obnovit v podobě dálnic a železničních koridorů od Pacifiku až do Evropy.

Putin by měl zkoumat pozůstatky Hedvábné stezky a ponořit se k vrakům antických lodí na dně Černého moře.

Celá expedice má zároveň demonstrovat, že Krymský poloostrov patří Rusku, a to se o něj zajímá a stará i z vědeckého hlediska.

Ruská zeměpisná společnost připomíná, že její čestný předseda Putin je už zkušeným badatelem. Před šesti lety se v batyskafu spustil na dno Bajkalského jezera a při potápění v Černém moři zase našel antické amfory. Kreml ovšem později přiznal, že tento objev byl předem připravený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruští vědci pozvali Putina na archeologickou expedici na Krym. Další prezidentova dobrodružství připomněl zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Ruský prezident se také vypravil po stopách sněžných leopardů na Sibiři a tamtéž zachraňoval i tygra amurského. Jeho mláďata pak před televizními kamerami slavnostně vypustil do volné přírody.

Známé jsou také záběry, jak Putin v deltaplánu učil létat bílé jeřáby. Vždy jde o PR akce zaměřené na zvýšení Putinovy popularity.

Přestože je Ruská zeměpisná společnost váženou institucí, její zaměření je vědecko-politické. To mimo jiné dokládá skutečnost, že jejím prezidentem je ministr obrany Sergej Šojgu a předsedou mediální rady zase mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Společnost se podílí například na průzkumu nerostného bohatství a vychovává národ k vlastenectví.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme