Vojáci, policisté, soudci i učitelé. Čistky v Turecku zasáhly už 50 tisíc lidí

V Turecku ve středu zasedne bezpečnostní rada státu. Podle premiéra Binaliho Yildirima přijme důležitá rozhodnutí, která v současných mimořádných podmínkách zemi zachrání. Podrobnosti nenaznačil. Vláda ale podle premiéra udělá všechno pro zajištění stoprocentní bezpečnosti v zemi. V Turecku také pokračují stále masivnější čistky, které už podle odhadů zasáhly zhruba 50 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podporovatelé tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na demonstraci v Istanbulu

Podporovatelé tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na demonstraci v Istanbulu | Zdroj: Reuters

Není sice jasné, jaká opatření bezpečnostní rada přijme, turecká média už ale začala o některých možnostech spekulovat.

Mohla by se například zcela změnit velitelská struktura armády. Další z možností je rozpuštění četnictva, které by splynulo s tureckou policií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání bezpečnostní rady státu i pokračující čistky v Turecku. Témata pro blízkovýchodního zpravodaje ČRo Štěpána Macháčka

Turecko také údajně bude muset rychle nahradit zadržené generály a důstojníky, kteří veleli jednotkám bojujícím proti Straně kurdských pracujících a takzvanému Islámskému státu.

Panuje hlavně obava, že by rada státu mohla přijmout něco jako stanné právo. Vládě by to umožnilo rychle se vypořádat s odpůrci.

Masivní čistky v Turecku pokračují

„Vyšetřujeme 9322 osob. Některé z nich jsou ve vazbě, jiné jsou zajaté. Další jsou pod právním dohledem a některé na svobodě. 80 jsme jich po výslechu propustili," uvedl turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş.

Mezi zadrženými pučisty jsou v Turecku také dva turečtí piloti, kteří na konci listopadu sestřelili ruskou stíhačku u syrských hranic. Zatčeno bylo podle státní agentury Anadolu také 103 generálů a admirálů, tedy třetina velitelů s hodností generála v turecké armádě. Turecké úřady zadržely kvůli pokusu o převrat i více než šest tisíc vojáků.

Úřady vydaly zatykače až na tři tisíce soudců a prokurátorů. V celé zemi pak bylo podle bezpečnostních zdrojů odvoláno osm tisíc policistů a své funkce muselo opustit také asi 1500 úředníků ministerstva financí.

V Turecku bylo zadrženo více než sedm tisíc lidí a byly vydány zatykače až na tři tisíce soudců a prokurátorů. Vláda také zakázala vykonávat práci 21 tisíc učitelů a odebrala licence 25 televizním a rozhlasovým stanicím. Proti umlčování médií se už postavila největší opoziční Republikánská lidová strana.

Fethullah Gülen je Tureckem obviňován z organizování puče | Foto: Reuters

Podle úřadů měly vazby na teroristické organizace, čímž myslí hnutí kritika tureckého prezidenta a 75letého vlivného duchovního Fethullaha Gülena, který dlouhodobě žije v exilu v USA.

Někteří Turci a také západní vlády ale sledují vývoj po potlačeném puči s obavami. Kritici upozorňují, že turecká vláda využívá situace a zbavuje se všech nepohodlných lidí ve státní správě.

Při pokusu o puč zemřelo podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima 232 lidí včetně 24 pučistů. Úřady ale dříve mluvily o nejméně 290 zabitých. Důvod, proč udávaná bilance klesla, není jasný. Dalších 1400 lidí bylo zraněno.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme